Kuchyňská pracovní deska: víte, jaké materiály máte k dispozici? Zvolíte hygienu nebo...

Kuchyňská pracovní deska: víte, jaké materiály máte k dispozici? Zvolíte hygienu nebo krásný vzhled?

Sdílejte

kitchen gda531bf86 640

Asi nepřekvapí, že rekonstrukce bytu jsou často začínány právě v kuchyni. Kuchyně je totiž srdcem každého domu a je třeba, aby vyhovoval právě vašim potřebám. Spousta lidí se proto odmítá smířit s kuchyňskou linkou, kterou v bytě měli majitelé před ním. Bohužel ale také platí, že rekonstrukce kuchyně může být nemalou investicí. Rozhodně se ale vyplatí do ní vložit, protože právě toto je místo, kde trávíte nejvíce času.

Kuchyně na míru

Kuchyně, které jsou nabízeny v rámci prodejen s nábytkem, nemusí vyhovovat prostorovým potřebám vašeho bytu či domu. Obzvláště když máte v prostoru nějaké překážky (sloupy, stropní šikminy apod.), tak bude vhodnější, zvolit kuchyně na míru. I když se jedná o dražší variantu, je velmi pravděpodobné, že životnost této kuchyně bude delší, než té, kterou koupíte v rámci sériové výroby. Navíc kuchyně na míru dokonale „sedne“ do vašeho interiéru a vyplní jej bez zbytečných mezer.

Pracovní deska kuchyně

Velkou část kuchyně tvoří právě pracovní desky. Její vlastnosti by měly být vysoká odolnost proti mechanickému poškození (například poškrábání nožem či příborem), odolnost vůči vodě a samozřejmě také krásný vzhled. Existují ale i materiály, které zajistí větší míru hygieny a můžete na ně pokládat horké hrnce. Toto jsou ale doplňkové vlastnosti. Zde je výčet nejoblíbenějších materiálů pracovních desek:

  • Masivní dřevo – jsou teplé na dotyk. Desky musí mít povrchovou úpravu, která zajistí jejich nenasákavost. Desku je třeba pravidelně impregnovat speciálními oleji.
  • Kamenná deska – představit si můžeme například žulu. Cena těchto desek je poměrně vysoká. Výhodou je to, že desky nevsakují oleje ani kyseliny do struktury, vybírat můžete z různých barevných provedení, a to obvykle ještě ve variantě lesk nebo mat. Nevýhodou může být pocit chladu na dotyk.
  • Polymerová deska (umělý kámen) – výhodou je nenasákavost, neporéznost a vysoká odolnost proti poškrábání. Nejsou žáruvzdorné.
  • Skleněná deska – neporézní a vysoce hygienický materiál. Je poměrně odolný, krájet se dá přímo na povrchu. Při pádu většího kusu nádobí ale může prasknout. Odolné je vůči vysokým teplotám.
  • Nerezová deska – typické jsou zejména v restauračních kuchyních. Není příliš atraktivní variantou, ale je hygienický a odolný vůči mechanickému poškození i vysokým teplotám. Nenasákne vodu a je jednoduchý na údržbu.
  • MDF deska s laminátovým povrchem – je nejčastější variantou, protože je cenově dostupná a prodává se v celé řadě barevných provedení. Není vhodná pro odkládání horkého nádobí.
Rate this post
Sdílejte