Bezpečné schody

Bezpečné schody

Sdílejte

Bezpečné schody

Autor obrázku: cattisb

Schody …ať už je máte v interiéru či venku, vždy byste měli dbát na jejich bezpečnost, protože stačí jediný pád, a může Vás to poznamenat až do konce života.

Zejména děti by se měly hlídat, protože v době, kdy objevují svět a poznávají nové a nové věci, nevědí a nedokáží domyslet, jakému nebezpečí se vystavují. A je nutné dávat si pozor nejenom před pádem ze schodů, ale i na nich, neboť i samotné uklouznutí a pád na hranu schodu může způsobit vážná poranění.

Nenechte je, aby si ublížili

Obzvláště malé děti se musí hlídat, aby nespadly ze schodů. Dospělí lidé a již školní děti už vědí, jaké nebezpečí mohou schody představovat. Máte-li tedy schody v interiéru, jednoduše je v horním patře zahraďte, nejlépe dřevěnou zábranou. Tu lze koupit, anebo si ji vyrobit.

Předpokladem jsou však kulaté strany, aby se zábrana nakonec nestala pro dítě ještě větším nebezpečím, než byly schody. U schodů venku bude stačit, přelepíte-li hrany třeba kusem tlustší gumy …ta, i když je poměrně tvrdá, zároveň pruží a pád na ni, místo přímo na schody, může Vám nebo Vašemu dítěti zachránit život.

Zabraňte „klouzačce“

Autor obrázku: David Wiley

Stejně jako zabraňujete vážným poraněním při pádech na schodech, měli byste dbát i na kluzké povrchy. Např. nalakované schody ze dřeva bývají velmi kluzké, a nejdete-li po nich v přilnavém povrchu, lehko můžete uklouznout. O to větší nebezpečí pak hrozí malým dětem, které po domě běhají v tom, co mají právě na sobě a myšlenkou bezpečnosti se příliš nezaobírají.

Kluzký povrch schodů však není nebezpečný pouze malým dětem, ale i všem ostatním. Někdy totiž stačí velmi málo, abyste uklouzli, nehledě na to, že nevíte, kdy se Vám udělá nevolno, anebo se Vám zatočí hlava.

Na schody si tedy pořiďte nejlépe koberec, anebo si dejte na schody protiskluzové podložky …tato investice by mohla Vám nebo Vašim dětem i zachránit život.

I na vzhledu záleží

Zejména, máte-li v domácnosti nové či moderní schody, záleží Vám na jejich vzhledu, a proto si je nechcete „zničit“ kdečím. V dnešní době však existuje mnoho barevných provedení všech možných protiskluzových podložek, koberců apod.

Pokud si navíc pořídíte pouze protiskluzové podložky, Vašim schodům lze později navrátit původní krásu …třeba, až děti vyrostou. Protiskluzové podložky, které se nalepují, lze kdykoli odstranit a povrch pod nimi jednoduše umýt, nejlépe lihem.

Rate this post
Sdílejte