Dřevěné pelety: Poznejte výhody ekologicky ušlechtilého paliva

Dřevěné pelety: Poznejte výhody ekologicky ušlechtilého paliva

Sdílejte

Dřevěné pelety: Poznejte výhody ekologicky ušlechtilého paliva

Hledáte energetický účinné topivo, které je maximálně šetrné k životnímu prostředí a navíc nabízí i další podstatné výhody? V tom případě nepřehlédněte dřevěné pelety, které se vyrábí lisováním jemné dřevní hmoty (biomasy). Výsledkem je ekologické palivo válcovitého tvaru o průměru 5 až 25 mm. Prozradíme vám, jaké jsou jeho vlastnosti a pádné důvody, proč se přechod na pelety vyplatí.

Výroba bez chemických pojiv a jiných znečišťujících látek

Pelety obvykle tvoří dřevní odpad (piliny a hobliny z měkkého dřeva), který vzniká při zpracování dřeva na pilách. Do popředí zájmu se však dostávají také pelety s obsahem zemědělského odpadu (jiné rostlinné kultury než dřevo). Finální podoby je dosaženo moderním technologickým procesem, kdy se za vysoké teploty plastifikuje jedna z látek (lignin), která poté slouží jako vnitřní pojivo a udržuje tvar pelet. Lignin navíc palivo chrání před absorpcí vlhkosti. Pelety nabývají různých barev a vlastností v závislosti na použitém vstupním materiálu. K dosažení optimální kvality je nezbytné dodržet správný technologický proces.

Vlastnosti pelet vás překvapí ve všech ohledech

Ve srovnání se štěpkou jsou dřevěné pelety stabilnější a mají nižší relativní vlhkost. Obsah vody obvykle nepřekračuje 10 %. Jsou šetrné k životnímu prostředí, protože při spalování nedochází k produkci skleníkových plynů. Z hlediska CO2 jde o neutrální proces. Výhřevnost pelet dosahuje až 19 GJ.t-1 (více než některé druhy uhlí) a proces spalování lze zautomatizovat.

Oproti fosilním tuhým palivům se při spalování pelet vytvoří jen minimum popela. Popel lze navíc použít jako vysoce kvalitní kompostový substrát nebo fosforečnato-draselné hnojivo.

K dalším nesporným výhodám patří čistý proces manipulace a komfort srovnatelný s ostatními druhy paliva. Vzhledem k malému objemu si vystačíte i s menším prostorem na skladování.

Chcete-li se stát nezávislými na fosilních palivech jako uhlí nebo plyn a přispět k lepšímu životnímu prostředí, máte jedinečnou šanci. Další informace o výhodách topení peletami najdete na www.pelety.net.

Rate this post
Sdílejte