Zahradní pavilon

Zahradní pavilon

Sdílejte

Tato stavba má za sebou bohatou historii. Kolikrát jen se v minulosti stala kulisou i svědkem romantických i dobrodružných setkání. Diskrétním svědkem milostných vyznání i splanutí. Podobně magické místo si můžete na své zahradě vytvořit i vy.

Odpradávna býval pevnou součástí orientálních zahrad. Pokud se jimi necháte inspirovat, nic nezkazíte. Umění čínských zahrad představuje dodnes základní učebnici pro světové zahradní architekty. Každý chrám byl tehdy obklopen kvetoucí zahradou, objevovaly se i napodobeniny přírodních výtvorů, hor a údolí, potoků, vodních ploch a stromů.

Dnešní využití zahradního pavilonu

Nijak se neliší od toho minulého. I dnes slouží k relaxaci a odpočinku. Poskytnou ochranu před deštěm a větrem stejně dobře, jako před sluncem. Využívají se i pro pořádání různých oslav a akcí. Většinou mají klidový charakter. Zvláště jim to sluší ve stínu stromů a v blízkosti vodní plochy, s výhledem do dalekého kraje.

Rozhodně i dnes je to zajímavý objekt, který slouží k pozorování okolí, zahrady a odpočinku.

Typy zahradního pavilonu

Co se zahradního pavilónu týče, existuje ještě ve dvou typech. Jedním z nich je vyhlídkový pavilon poskytující ochranu osob proti dešti a větru. Umožní přitom velmi dobrý výhled do okolí. Za teplých letních dnů by se rozhodně mělo dát vyvětrat v takovém pavilonu okny i dveřmi.

Víceúčelový pavilon představuje spíše jakési rozšíření obytného prostoru domu. Sloužit mohou i k určitým zájmovým činnostem, případně k práci či zábavě. Bývá v něm méně oken než ve vyhlídkovém a velmi často může mít takový pavilon podobu malé chatky.

Umístění

Již výše zmíněný „klidový charakter stavby“ a doporučený výhled do krajiny nejdou dohromady s blízkostí rušných komunikací ani s umístněním doprostřed vysoké výsadby. Na druhou stranu dobré vztahy se sousedy vyžadují dostatečnou vzdálenost od jejich obydlí a případné „odstínění“ pomocí živého plotu nebo třeba dřevěné stěny s popínavými rostlinami. Doporučené místo tedy je někdy v klidném zákoutí zahrady, kde nebudete nikým rušeni.

Rate this post
Sdílejte