Přemýšlíte o zimní zahradě? (první část)

Přemýšlíte o zimní zahradě? (první část)

Sdílejte

Přemýšlíte o zimní zahradě? (první část)

I když si lze vyvodit, že by měla zimní zahrada složit pouze pro kytičky a rostliny, které nesnesou zimu, není tomu tak. Využití závisí na vás a jen jde o to, jak bude vypadat. Milovníci přírody se mohou tak kochat rostlinami i v zimě, jiní zde mohou mít prostor pro cvičení, jiní relaxační koutek, který mohou využívat celý rok.

Návrhů na vzhled zimní zahrady je spousta, ale měla by ze všeho nejvíce splňovat své funkce, kdy v zimní období by měla pojmout sluneční paprsky, abyste měli tento prostor krásně vyhřátý. V teplém období, což je v létě, by zase naopak neměla teplo přijímat, jinak byste tu nevydrželi ani chvilinku. Jde o skleněné plochy.

Důležitá je i teplota

Spojit či nespojit? Tato otázka je míněna, jestli propojit zimní zahradu třeba s obývacím pokojem, a nebo nechat obě místnosti oddělené. Přesto než se rozhodnete, tak byste měli vědět, že teplota by se tu neměla po celý rok nějak rychlo měnit. Celoroční pohyb teploty má být kolem 22 – 24 stupňů Celsia. Nikoliv o deset víc či o deset méně, nechcete snad mrazničku nebo saunu ze zimní zahrady. Ani vlhkost byste neměli opomíjet. Nejlépe je, když se pohybuje okolo 40 – 60%.

Jakou vybrat?

Jak by zimní zahrada měla vypadat a kam s ní? Jedná se o prosklené samonosné konstrukce. Může vyčnívat, nebo být umístěná na střeše, kdy se dá využít garáž, na které by mohla stát a splynou se střechou. Taktéž může stát v přízemí, a tak být průchodná do zahrady. Může vám vyplnit zákoutí domu, kdy pomůže vyřešit problém, co si počít s tímto prostorem.

Nejdůležitějšími faktory, které by měla splňovat, jsou odolnost proti větru, změnám teplot, které by neměli zasahovat dovnitř zimní zahrady, snést sníh a jiné klimatické změny, tudíž dobře izolovat. Aby zimní zahrada byla ovzduším snesitelná, tak nesmí chybět okna a dveře pro větrání. Plášť by se neměl rosit při změně klimatu, jak vnitřní, tak i vnější. Tyto podmínky mají být při využívání dodrženy.

Lze při koupi zimní zahrady ušetřit?

Pokavaď chcete nějakou tu korunku při koupi zimní zahrady ušetřit, tak vybírejte v typových zimních zahradách. Co to znamená? Budete si vybírat z již vyrobených zimních zahrad. Jsou zde různé rozměry i tvary, jako mnohoúhelníkové, jednoduché či oválné, takže se výběr nezaobírá jen jedinou vypadající zimní zahradou, ale máte z čeho vybírat, jaký model se nejlépe k vašemu domu hodí.

Pakliže nechcete typovanou, ale raději na míru, což je na zakázku, vyrobí vám ji podle vašich představ. Samozřejmostí je, aby ladila s vašim domem a nebyla tak jako pěst na oko. Zimní zahrada by měla dobře zapadnou, jak k vašemu domu, tak i k okolí, v kterém bude stát. Není podmínkou, že si nemůžete udělat sami nějaký plánek či nákres, jak byste si zimní zahradu představovali a kde. Vaše slovo je tu nejdůležitější. Poté návrh proberte s tím, jenž vám zimní zahradu zhotoví.

Zhotovitel by vaše rozhodnutí o vzhledu měl respektovat, ale pokud by plánek zimní zahrady porušoval správnou cirkulaci vzduchu, tím pádem nastupuje vlhkost, což se může stát při šikminách či výklencích, tak je od něho dobré, aby vás na to upozornil a zdělil, jak se tomu vyhnout. Nastane tu problém i v zastínění těchto výběžků atd.

Rate this post
Sdílejte