Jaké barvy se hodí do ložnice či pokoje?

Jaké barvy se hodí do ložnice či pokoje?

Sdílejte

Jaké barvy se hodí do ložnice či pokoje?

ložniceKaždý z nás má jiný vkus a jinou fantazii, takže vymalování a designové úpravy si řeší každý sám podle svého uvážení. Předtím než si ale vyberete barvu svého pokoje, měli byste přemýšlet o tom, zda nebude ve Vás časem vyvolávat depresi, či dráždit Vaše oči.

Bílá barva je nejčastější výběr vymalování, ať už samotná nebo v kombinaci s ostatními barvami. Z hlediska dojmu je bílá barva neutrální a může působit depresivně. Zvětšuje opticky prostor a zesvětluje místnost. Je tedy vhodná do menších pokojů, kde je málo oken. Stropy by měly být ve většině případů bílé, ovšem pokud se jedná o velkou místnost s vysokým stropem, je možno strop vymalovat světlou barvou, aby se opticky snížil, např. oranžovou nebo žlutou.

Pokud si zvolíte bílou barvu vymalování, je dobré ji kombinovat s teplými barvami. Tedy mít dvě zdi bílé a dvě zdi barevné. Pokud se ale rozhodnete mít celou místnost do bíla, je dobré mít poté barevné doplňky, či na zeď vylepit nějakou pestrobarevnou tapetu. Tapety jsou v současnosti velmi moderním doplňkem. Hodí se jak do pokojů, tak do kuchyně k jídelnímu stolu či do obývacího pokoje.

ložnice 2Barevné stěny by měly být vymalovány teplou barvou. Častá kombinace bývá zelená se žlutou. Zelená barva uklidňuje, je tedy velmi vhodná do ložnice. Pokud máte rádi trochu divočejší barvy, tak je na místě i červená barva. Může vyvolat  trochu agresi a je velmi dráždivá, takže pokud nechcete mít v ložnici nudu, určitě zvolte červenou barvu.

Dejte však pozor, abyste neměli všechny zdi červené. Zvolte kombinaci červenou a bílou, případně červenou a světle šedou, i když tato kombinace se moc nedoporučuje. Pokud máte rádi modrou barvu, použijte ji s kombinací bílé barvy. Modrá barva je studená a volí se spíše do koupelen.

Doplňky jsou velmi důležité. Musíte zvážit, zda barevně ladí k Vaší zdi či nábytku. Jako pěkné kombinace barev mohou být: tmavě fialová se svítící zelenou, světle žlutá s cihlovou červenou, sytě červená se světle šedou, modrá se žlutou, zelená s hnědou, žlutá s hnědou, zelená s oranžovou nebo žlutá se zelenou. V pokoji byste neměli mít příliš mnoho barev, maximálně tři barvy. Pokud máte tmavý nábytek, měli byste zvolit světlejší barvy a naopak pokud máte světlý, tak můžete pokoj trochu oživit.

Rate this post
Sdílejte