Teplo pracnější, ale levnější

Teplo pracnější, ale levnější

Sdílejte

Teplo pracnější, ale levnější

 

Nebo „Bez práce nejsou koláče“, dalo by se říct. Je tady opět zima, která už před přibližně dvěma měsíci „pootočila“ našimi kohoutky, zapálila ohně v kotlích, prohání teplo v trubkách topení. A peníze se začaly rychle a bez ostychu přesouvat z našich účtů na účty elektráren a plynáren. Ovšem ti z nás, kteří topí dřevem, ti na tom jsou poměrně lépe. Pojďme se proto podívat co obnáší topení dřevem.

Topné období trvá v průměru 5 – 6 kalendářních měsíců. V současné době, kdy cena plynu a elektřiny roste je topení dřevem mnohem levnější. Za jednu zimu můžete ušetřit i více než 20.000,–Kč. Tohle je velmi vysoká částka a pokud bychom ušetřili takovou sumu, za kterou můžeme v létě třeba strávit dovolenou, určitě bychom o změně topení měli minimálně pouvažovat.

Druhy kotlů

Můžeme zvolit kotel na tuhé paliva. Příprava dřeva do těchto kotlů není tak pracná, jako do menších, například krbových kamen. Postačí, když dřevo nařežete na cca 40 cm kusy a naštípete na půlky, nebo čtvrtky (samozřejmě záleží na průměru stromu). V kotlech můžete spalovat i piliny a ostatní odpad, který vznikne při řezání. Velmi důmyslený je nápad, kdy piliny naplníte do krabic a ty pak používáte jako takové brikety. Je to skladné, práce s pilinami je při přikládání čistá a rychlá. Přiložíte dvě, tři krabice a je to.

Pokud si vyberete krbová kamna na dřevo, oproti speciálnímu kotli na dřevo můžete ušetřit, jsou levnější. K dodání jsou i v provedení s výměníkem, a tak zvládnou vytopit víc místností. Jsou i krásným doplňkem interiéru, protože už samotné kamna jsou vyrobeny v různých designech a po zapálení hořící oheň dodá kouzlo a atmosféru každému pokoji. Moderní krbová kamna spálí jakékoli dřevo. Jen musí být připraveno na drobnější kusy, než do velkého kotle.

Práce se dřevem

Dřevo dnes seženete jak v podobě polotovaru ve velkoobchodech, tak v podobě briket, nebo se můžete domluvit se správcem lesa ve vašem okolí a dřevo si připravit sám. Nejlevnější variantou je ta poslední a jak už to bývá, je nejpracnější. Dřevo si můžete sami pokácet, přivézt domů, nařezat, naštípat a uložit do kůlny.

Abyste si dřevo připravili sami, budete potřebovat ideálně traktůrek s vlečkou, nějaké klíny, sekery, motorovou pilu, řetězy. A rozhodně byste neměli chodit do lesa sami, nikdy nevíte, co se může stát. S motorovou pilou musíte umět pracovat, v žádném přípradě byste neměli koupit pilu a jít do lesa! Taky kácení stromů není jednoduché, musíte získat praxi, jak vyřezat „klínek“, aby vám strom padnul tam, kde chcete, nebo jak na vývrat…  Tohle všechno vás naučí pomoc někomu z rodiny, nebo přátel, případně můžete nabídnout pomoc při kácení dřeva v lese ve vašem bydlišti, nebo se zeptat na kurz práce s motorovou pilou v prodejně motorových pil.

Pokud si pořídíte krbové kamna a motorovou pilu, investice by se vám mohla za dvě zimy vrátit. Sice strávíte nějaký čas přípravou dřeva, zatápění samotné je pracnější a když nezatopíte, bude vám zima, ale na druhou stranu, bylo to takhle odedávna, rodiny to hravě zvládaly a navíc získáte krásné chvilky u plápolajícího ohně v krbových kamnech. Pokud najdete dost odhodlání, jistě nebudete s odstupem času litovat.

Rate this post
Sdílejte