Čerpadla a něco kolem nich

Čerpadla a něco kolem nich

Sdílejte

Čerpadla a něco kolem nich

Pokud je váš rodinný rozpočet čím víc utažený a potřebujete ušetřit, nebo jste se rozhodli zprovoznit starou, léta nevyužívanou studnu, anebo potřebujete vyčistit jímku, budete potřebovat čerpadlo.  Nabízíme vám pár rad a přehled čerpadel, které můžete použít na čerpání různých druhů kapalin.

Co je rozhodující

Jakou kapalinu budete čerpat, odkud a kam, jak často? Jaký tlak vody potřebuji, kolik vody najednou budu čerpat? Taky je rozhodující, jestli máte k dispozici elektrický proud. Důležitá je i vydatnost pramene a výška hladiny vody.

Zalévání

V létě naše zahrada, ať už ji máme „jen“ osetou trávou, nebo pěstujeme zeleninu a ovoce, spotřebuje velké množství vody. Pokud máme k dispozici zdroj vody, ať už se jedná o potok, nebo jsme si pořídili nádrž na dešťovou vodu, či studnu, můžeme ušetřit velkou finanční částku.

Nejlepším čerpadlem pro zalévání je čerpadlo s elektrickým či spalovacím motorem. Má totiž dostatečný průtok i výtlak. Váží kolem 8 – 13 kg a není pro ně problém kropení pistolí ani zavlažovací systém s vícero postřikovači. Odstředivá čerpadla jsou určena pro čerpání z hloubky do 7m.

Zásobování domácnosti

Existují i domácí vodárny, které řeší rozvod vody nejen na zahradě, ale i v domě. Pro rodinné domy se používají vodárny s nádrží 50 litrů, pro menší objekty, jako třeba chaty s nádrží 24 litrů.

Pokud potřebujeme čerpat vodu z větší hloubky, z vrtaných studní, použijeme čerpadlo do vrtu. Kvalitní čerpadla do vrtu jsou schopna vytáhnout vodu i z několika desítek metrů hrubokého vrtu. Zvláště potřebné jsou  při velké spotřebě vody, zásobování tepelných čerpadel, nebo pro velké zavlažovací systémy.

Odčerpávání a přečerpávání kapalin

Na řadu přichází znečištěná voda, nebo jiné kapaliny. Pokud chceme vyčerpat čistou, nebo jen lehce znečištěnou vodu z nějaké nárže, nebo třeba bazénu, sklepa, použijeme ponorné čepadlo. Jsou určeny k čerpání velkého bjemu vody z malé hloubky. Nepotřebují sací hadici, celé se noří do vody. Mají plovákový spínač, který hlídá hladinu vody a v případě čerpání nasucho čerpadlo vypnou.

Silně znečištěnou vodu, třeba fekální, nebo i splaškovou, čerpáme kalovými ponornými čerpadli. Můžeme je také pevně připevnit pod vodu v rybníčku, jako čerpadlo pod vodotrysk.

Rady na závěr

Nekupujte čerpadla bez zajištěného servisu. Spouštějte čerpadla na jistícím lanku. Používejte prodlužující kabely, které jsou k tomu určeny a odpovídají ČSN. Čerpadlo nikdy nenechávejte jet nasucho a nenechte ho zmrznout. Čerpadlo používejte na čerpání kapaliny, pro kterou je určeno, tím zajistíte jeho bezproblémový chod a dlouhou životnost.

Rate this post
Sdílejte