Pergola – Ze dřeva nebo ze železa?

Pergola – Ze dřeva nebo ze železa?

Sdílejte

Pergola – Ze dřeva nebo ze železa?

zahradní pergolaV poslední době je stále oblíbenějším doplňkem zahrady pergola. Je to jednoduchá stavba s pevným ukotvením v zemi. Má využití především v létě, kdy Vás chrání před přímými slunečními paprsky, které se po delší době stávají nepříjemnými a nesnesitelnými. A když je venku třeba 35°C, proč být doma jenom proto, aby Vám nesvítilo na hlavu a nedostali jste tak úpal či abyste se nespálili?

Je dobré se v takových dnech schovat …a právě to je jedním z hlavních úkolů pergoly. V těchto horkých dnech Vás bude chránit a Vy si tak budete moci v úplné pohodě užívat krásného teplého dne venku na zahradě. A v chladnějších dnech či večerech, můžete v pergole grilovat a budete chráněni i před deštěm.

Jistě se každému při slově „pergola“ hned vybaví ta jednoduchá dřevostavba …čtyři trámy zapuštěné v zemi spojené po párech dalšími trámy a překlenuté prkny či tenčími trámky. Ale už jen málokdo někdy slyšel o pergole ze železa.

Dřevěná pergola mnohdy vypadá lépe, je lehčí a hlavně se o dost lépe situuje a smontuje, protože dřevo není ani z daleka tak těžké, jako železo. Nevýhodou však je, že má kratší životnost – a to i když ji natřete lakem (což je samozřejmost) a také se dá mnohem lépe zničit – např. někomu neopatrnému sklouzne v zimě při štípání dříví sekyra a hned je škoda na pergole nemalá.

Namísto toho, pergola ze železa má obrovskou životnost a je takřka nezničitelná. Jistě si mnozí z Vás řeknou, že zrezne …ale tento proces je velmi zdlouhavý a samozřejmě existují i přípravky, které tomuto zabraňují. A samozřejmě i železná pergola bude natřená barvou, takže z většiny nebude mít šanci zreznout. Vypadá mnohdy o něco hůře než ta dřevěná, působí především mohutností nebo masivností, ale to už záleží jen a jen na Vás, jakou tloušťku železa zvolíte. A stejně u tloušťky trámu u dřevěné pergoly.

Kam pergolu umístit?

Tohle je otázka, která dokáže zabavit třeba i na několik hodin nejenom celou rodinu, ale i sousedy či známé.

Pergola by však měla být umístěna tak, aby nepřekážela v cestě – např. při sekání trávy, při vožení zásob dřeva na zimu apod. Ve většině příkladů, nejedná-li se třeba o japonskou zahradu, je umisťována ke kraji zahrady, ale zároveň tak, aby byla odevšud viditelná – kdo se chce ale skrýt, může ji umístit třeba mezi stromy. Pergola zahradu jistě oživí a ať stojíte na zahradě kdekoliv, vždy se bude Váš zrak upírat právě k pergole.

Rate this post
Sdílejte