Jak se rozhodnout, živý nebo umělý strom – první část

Jak se rozhodnout, živý nebo umělý strom – první část

Sdílejte

Jak se rozhodnout, živý nebo umělý strom – první část

Zdobení o Vánocích často zahrnuje i vánoční strom. Každý rok se koupí spousta živých stromů a také umělých. Vzhledem k tomu, umělé stromy jsou obvykle opakované, počet umělých stromů neubývá a můžete si vybrat z několik velikostí i barev a provedení.

Ale která volba je ekologičtější, je to snad pokácený strom v obývací pokoji, který izoluje uhlík, nebo je to koupený umělý strom vyrobený v Číně, který může vydržet 6 a více let, ale přesto některé skončí na skládce? Pravá volba pro životní prostředí nemusí být jednoznačná.

Stručná historie umělého stromu

První umělý strom

Podle některých zdrojů byl dřevěný strom ve tvaru pyramidy se svíčkami, jenž byl postavený u kostela v Betlémě v Pensylvánii v roce 1747. Ale mnohem větší pozornost byla věnována stromu z peří, který byl nejprve postaven v roce 1880 v Německu, kde odlesňování povzbudilo tuto tradiční alternativu. Tyto neživé stromy byly vyrobeny z ekologicky barvených husích per připojených k drátu větví kolem tenkého dřevěné sloupku, který sloužil jako kmen stromu. Svíčky a ozdoby byly také zavěšeny.

Pak v roce 1930 společnost Brush Addis vytvořila umělý vánoční strom vyrobený ze stejných zvířecích štětin používaných stejné jako u WC kartáčů, ale byla obarvená na zeleno. Štětiny stromu byly méně hořlavá a silnější než-li husí pera stromu v Německu.

Hliníkové stromy se objevil až v roce 1958 a byly prodávány asi 20 let. Je ironií, že tyto stromky byly nejvíce populární v roce 1965, kdy se poprvé v USA vysílal Charlie Brown a jeho vánoční píseň Christmas. Avšak negativní ošetřování stromu změnilo názor veřejnosti.

Dnes je většina umělých stromů vyrobených na ropné bázi PVC, kdy při výrobě vznikají karcinogeny. Umělé stromy mohou také obsahovat olovo, které se může šířit v interiéru. Pokud jsou dříve zdobené, nemohou být recyklovány na konci jejich životního cyklu.

Rate this post
Sdílejte