Únik tepla podlahou

Únik tepla podlahou

Sdílejte

Únik tepla podlahou

Každou chvíli lidé řeší, že mají stále vyšší a vyšší výdaje za vytápění své domácnosti …je to vše způsobeno tím, že mají nedostatečně zateplený byt či dům, a uniká jim tak značné množství tepla. A přitom by při správném a celkovém zateplení ušetřili třeba i polovinu dosavadních výdajů, které by jistě dokázali všichni využít jakkoli jinak, třeba na celkovou rekonstrukci domácnosti, anebo zkrátka na všelijaké radosti, které by si rádi dopřáli.

Teplo uniká nejenom zdmi a okny

Ve většině případů lidem dojde, že nejvíce tepla uniká zdmi a okny, popř. dveřmi, a tak se v rámci svých možností pouští do zateplování. Už málokteří si ovšem uvědomují, že teplo uniká i podlahou, a to nemálo. Samozřejmě něco jiného je, je-li pod Vámi další vytápěný byt. Pokud ovšem bydlíte v přízemním bytě v baráku, který je ještě ke všemu podsklepený, chlad, který k Vám odtud proniká, značně zvyšuje potřebu topit.

Jak zamezit úniku skrze podlahu

Autor obrázku: Juhan Sonin

Zamezení úniku tepla skrze podlahu, a zamezení naopak průniku chladu, může být trochu obtížné …byť nemožné. Nepotřebujete k tomu žádnou profesionální firmu, ale jednoduše si můžete podlahu zateplit sami. Nejlépe nějakou tenkou, avšak teplou podložkou, kterou umístíte pod koberec – je ovšem nutné ji dát až do krajů, kde se podlaha pojí se zdí.

Podložka nesmí být příliš tlustá ani měkká, aby se Vám nepřevrhl nábytek. Pokud bude ovšem tenká a měkká a nábytek si i přes její vrstvu „sedne“ až nadoraz, vše je v pořádku. V tom nejúspornějším případě, a však ne tolik účinném, Vám postačí staré noviny, jež navrstvíte pod koberec.

Při celkovém zateplení stačí málo

Pokud už máte zateplený celý byt či dům, a to včetně podlah, k vytápění už Vám stačí opravdu málo. Většina tepla se pak totiž bude udržovat v domácnosti, a tak Vám nebude téměř žádné unikat, což má za příjemný důsledek značné snížení vytápění, ale i Vašich financí. Vyplatí se proto tedy vynaložit počáteční výdaje, a o jakékoliv další zateplování se nebudete muset starat dalších pár desítek let.

Rate this post
Sdílejte