Roční domácí údržba – udělejte si kontrolní seznam (2. část)

Roční domácí údržba – udělejte si kontrolní seznam (2. část)

Sdílejte

Roční domácí údržba – udělejte si kontrolní seznam (2. část)

Vyčistěte si okapy a svody

Vyberte všechno to podzimní listí z vašich okapů, než začne způsobovat nějaké problémy – jako je posílání vody do domu a suterénu místo toho, aby okap spíše vodu odnesl daleko od domova. Zatímco jste dostali žebřík ven, starejte se i o jiné netěsnosti nebo přímo opravou okapů, což bude velmi užitečné.

Postarejte se o střešní údržbu

I když můžete sami vyskočit na střechu a podívat se na chybějící nebo poškozené tašky, je tady doporučeno raději nechat tyto opravy a roční údržbu na profesionálovi. Postarejte se o to teď tak, aby vaší střechou nevnikal sníh během zimní sněhové bouře. A když už jsme u toho, nechte si zkontrolovat komín a stejně ho i udržujte.

Zkontrolujte si obklad na opravy

Pro věci ze dřeva byste měli dát též trochu pozornosti, jestli se někde nenachází nějaká ta díra nebo hniloba, avšak první příčinu poškození byste měli léčit před opravou. Pokud máte pouze oprýskané nátěry, tudíž přetřete postižené oblasti tak, aby základní dřevo bylo uzavřeno a chráněno před povětrnostními vlivy.

Údržba klimatizace a kamen

Důležité jsou čisté výdechy klimatizace, tudíž se ujistěte, že klimatizace není blokována prachem nebo nečistotou. Nechte si topný systém zkontrolovat raději s pomocí profesionála každičký rok. Otestujte si své detektory, jestli baterie jsou nabité ve všech detektorech proti kouři, jenž vám slouží v domácnosti. (Máte-li děti, nyní je také dobrý čas na přezkoumání, co byste měli dělat v případě požáru.)

Buďte připraveni na všechno

Když už mluvíme o požární bezpečnosti, tak doplňte své zásoby a zkontrolujte jejich trvanlivost, jak u lékárniček, tak i u hasících přístrojů.

Ujistěte se, že máte jakékoliv další potřebné věci, které byste mohli potřebovat v případě výpadku elektřiny v zimě (jako baterky, svíčky, palivové dřevo, atd.).

Zkontrolujte verandu a terasu

Podívejte se na jakékoli hniloby nebo poškození na verandě nebo terase, včetně podpěr. Ujistěte se, že schodiště a zábradlí jsou v dobrém stavu. Vyčistěte si venkovní nábytek, a pokud žijete v chladném podnebí, uložte jej na sezónu.

Rate this post
Sdílejte