Dřevostavby a možnosti stavebního dřeva

Dřevostavby a možnosti stavebního dřeva

Sdílejte

Dřevostavby a možnosti stavebního dřeva

stavební dřevo
stavební dřevo, Autor obrázku: Syahmir

Stavební dřevo, jinak též nazýváno stavební řezivo je k dostání na většině pil, které se zabývají nejenom přípravou dřeva, ale i jeho distribucí. Právě dřevo, tedy materiál jako takový byl v minulosti hojně využíván především u majitelů různých chat či zahradních domků. Jednalo se většinou o malé stavby, kde bylo stavební dřevo tím nejideálnějším materiálem, který byl navíc ekologický a skvěle se hodil do okolní přírody, kde většina těchto chat byla postavena.

Stavební dřevo je však využíváno i při stavbě rodinných domů. Ačkoliv základy jsou většinou z betonu a obvodové zni z cihel, na stavbu střechy už je stavební dřevo nezbytně nutné. Právě díky pevným trámům můžeme vytvořit nejenom kvalitní, a pevnou, ale i relativně lehkou konstrukci, které však vydrží i velké povětrnostní vlivy. Rodinných domů, které nemají základ střechy právě ze stavebního dřeva, bychom mohli napočítat na prstech jedné ruky.

V posledních letech se rozmáhají i různé dřevostavby, tedy budovy, které jsou postaveny pouze
ze stavebního dřeva. Často se jedná o různé roubenky či sruby. Kromě toho, že na rozdíl od nevzhledných betonových budov lahodí oku, jejich stavba byla mnohem ekologičtější. Právě ekologie hraje v dnešní době velmi důležitou roli, a tak se většina architektů snaží využívat stavební dřevo na různé stavby, aby zmenšili tzv. uhlíkovou stopu, kterou zanechávají především betonové a ocelové
materiály.

Mezi stavební dřevo patří různé řezivo, trámy, latě, fošny či palubky. Tedy jakýkoliv typ dřeva, které je vyrobeno do požadovaného tvaru, a slouží pro stavbu budovy. Odpad z výroby stavebního řeziva je navíc dále použit a lisují se z něho ekologické brikety, které jsou používány k vytápění. Jeho výroba je tedy nejenom ekologická, ale dřevo jako obnovitelný zdroj energie může složit stále.

Rate this post
Sdílejte