Jak malovat na problematické plochy

Jak malovat na problematické plochy

Sdílejte

Jak malovat na problematické plochy

Pokud potřebujem zamalovat stop, který není rovný, stěny, které jsou pokryty mastnovou, či zažloutké stěny, které se nacházejí v zakouřeném prostředí, či musíme přetřít stěny, protože k nim při deštích zatekla voda, pak vás budou zajímat následující tipy, jak na to.

Starší domy

Autor obrázku: Official U.S. Navy Page

Pokud se přestěhujeme do nemovitosti, jejíž původní majitel byl silný kuřák, nestačí jenom vymalovat. Často musíme oškrábat starou malbu, neboť se už drolí. Pokud je omítka nekvalitní, můžeme se dosta až na podklad. V dřívějších letech se bílilo vápnem s různými přísadami, a moderní nátěry často nepřilnou. Dokonce ani penetrace nemůže přilnout, protože vápno je jako kámen.

Válečkové dekorace

Dalším problémem mohou být staré anilinové barvy, které se nedají zamalovat ani několika vrstavami. Také malování válečkem je opravdová lahůdka. Původní malba prosvítá v plastických vzorech, často s přídavkem pláškového bronzu, který se vmíchal do vajíčka. Tmavé či zlaté vzory je tak vidět i při běžném malování.

Jak vyzrát na skvrny a staré barvy?

Stará barva se musí dostat dolů. Musíme ji seškrábat a pak zeď napenetrovat. Zeď umyjeme draselným mýdlem, mazlavým mýdlem nebo tekutým. To rozmícháme v horké koupeli a původní barvu krouživými pohyby štětky zmýváme. Pak docílíme uhlazeného povrchu a to oceníme při natírání, které bude daleko snadnější. Mýdlo, které zpevní podklad tak může nahradit penetraci.

Izolační barvy

Pak přicházejí na řadu díry a praskliny. Tady pomohou izolační barvy – jsou na vodní, syntetické bázi či nitrobarvy. Některé přípravdy necháme den vyzrát a pak teprve začneme malovat. Pokud ale spěcháme, použijeme rychleschnoucí nátěry, jako je Colorlak, Primalex, Het, Barvy a laky Hostivař či Telurie. Většina z nich je v bílém barevném provedení a je vodou ředitelná. Tyto prostředky jsou vhodné pro nátěr větších ploch, které jsou zažloutlé od kouře.

Speciální nátěry

Autor obrázku: Dean Johnson

Proč jsu pro nás tak vhodné? Protože brání průniku nikotinu a nedochází tak k opětovného znečištění. Jiné barvy bohužel místa, kam zatekla voda, nebo se dostal nikotin, nedokážou kvalitně přetřít. Nikotin dokonce pronikne i latexovými barvami.

Dříve se stěny natíraly hašeným vápenem a příměsí koňského či kravského hnoje neboť močovina obsažená v hnoji dokáže po zatvrdnutí kvalitně izolovat. Dnešní barvy dokážou izolovat nejen zakouřené místnosti, ale i prosaky skvrn od sazí, vosku a mastnoty.

Jak natírat, aby byl výsledný efekt co nejlepší?

Pokud je problematické místo opraveno izolačním nátěrem a je čistě bílé, je nutno přetřít izolační barvou i zbývající plochu stěny tak, aby byla celá v bílé barvě. Pokud chceme, můžeme ji nechat jako konečný nátěr, ale ve většině případů se ještě přetřou běžnou malířskou barvou, která zmatovatí pololesklé izolační barvy. Pokud to nepomůže, použijeme pro zdrsnění matnou barvu, která sjednotí celou plochu.

Když nám ale barva ukápne, musíme ji ihned otřít mokrým hadrem, protože později by se nám špatně odstaňovala. Po malování umyjeme malířské náčiní vodou, můžeme i dvakrát a nezapomeneme i na ruce. Po dalších 2-4 hodinách můžeme pokračovat. V této době zatmelíme díry, rohy a jiná problematická místa.

Žehlička může být velkým pomocníkem

Někdo se rozhodne vystříkat organické nečistoty Saek, což ale není vhodný způsob, protože po jeho vdechnutí může mít člověk zdravotní potíže. Když máme na zdích mastnotu, pak pomůže savý papír společně s nažhavenou žehličkou. Savý papír dokáže vsáknout vosk či mastnotu a zbytek vyškrábeme škrabkou. Pak musíme ono místo opět přetřít izolační barvou a přemalujeme ho.

Malé děti si hrají anebo fixa na stěnách

Děti si často hrají tak, že malují fixou na stěny. Ty se po uschnutí nátěry pořád objevují, ikdyž je seškrábeme. Na ty zabírá nejlépe Sokrat, který se používá i k penetraci při malování. První vrsta se naředí a když uschne, natíráme ještě několik vrstev. Jakmile se objeví lesklá plocha, můžeme ji přemalovat barvou.

Rate this post
Sdílejte