Zateplovací systémy

Zateplovací systémy

Sdílejte

Zateplovací systémy

Zateplení je prvním krokem k úsporné domácnosti, málo kdo ale ví, že nestačí jen „plácnout“ polystyrenovou desku na zeď a přetáhnout lepidlem. Příkladem je třeba podlaha a o tom všem se teď můžete dočíst. V závěru zmíníme akustickou (zvukovou) izolaci, která je běžnými uživateli opomíjena v 75 procentech případů a přitom zamezení poslouchání hudby z pokoje vaší ratolesti z vedlejšího není zase až tak těžké.

Tepelná izolace

Autor obrázku: BillSmith_03303

Jak už bylo řečeno, je tato izolace prvním krokem k tomu, abychom ušetřili za vytápění objektu a to ne pár stovek ročně, ale až o několik tisíc. Kvalitně zateplený dům bude sloužit Vám, nikoli Vy jemu. Využijte možností a na této izolaci určitě nešetřete, jednou byste mohli litovat a dodatečné zateplování právě třeba podlahy není nic, o co by kdokoli z nás stál. Na trhu je výběr zateplovacích materiálu dost široký, ale i přes to většina dá přednost levným, nikoli však úplně nejefektivnějším alternativám.

Prvním krokem před výběrem vhodného zateplovacího systému je zvážení již samotné tepelné izolačnosti stavebního materiálu, ze kterého je samotný objekt postaven. Je totiž rozdíl mezi domem z betonu a dřevostavbou. Tedy, dřevěná stěna, která je zjednodušeně složena ze dvou dřevěných desek a mezi nimi je zakomponována minerální vata, bude lépe tepelně izolační než betonová stěna v základu. Dále musíme zvážit, zda chceme mít byt či dům vytopený rychle nebo chcete, aby vám v něm teplo déle vydrželo. Z venku izolovaný objekt má delší dobu na vytopení, ale potom se vám uvnitř bude držet ideální teplota déle než u izolace zevnitř, kde je kratší doba na vytopení, ale teplo vám tam dlouho nevydrží.

Preferovanou možností je izolace z vnější stany zdi a to tedy ta, kdy na samotnou konstrukci lepíte izolaci, kterou následně opatříte omítkou, aby nepodléhala povětrnostním vlivům, jako je vítr, déšť nebo sníh.

Každý touží po tom, projít se po podlaze přinejmenším pokojové teploty. Toho docílíme zateplením minerální vatou nebo pěnovým polystyrénem, který zamezí pronikání chladu z nevytápěné garáže nebo sklepu.

Akustická izolace

Akustická izolace je mnohdy považována za zbytečnou. Jistě, komu nevadí dupání z horního podlaží, puštěná hudba v pokoji svého potomka, anebo jen prostě nedostatek soukromí, není nutná, ale pokud byste rádi měli v pracovně klid na práci a podobně, nezapomeňte na ni. Stačí jen nalepit izolační desky na zeď a je to. Samozřejmě je tu i spousta levnějších variant, jako postavit ke zdi dělící dva pokoje skříně, které nežádoucí rámus utlumí také uspokojivě.

A to je pro začátek vše. Veselé bydlení přeji :-).

Rate this post
Sdílejte