Zazimujte si svůj dům – třetí část

Zazimujte si svůj dům – třetí část

Sdílejte

Zazimujte si svůj dům – třetí část

Po první a druhé části je tady poslední, třetí s radami ohledně izolace a venkovní péče o dům.

Přidejte izolaci

Vzhledem k tomu, že teplý vzduch stoupá nahoru, tak nejúčinnějším způsobem, jak ušetřit na vytápění je mít dostatečnou půdní izolaci. Přidat izolaci znamená, že je nutné zajistit minimálně 12 cm v podkroví. Pokud napohled vidíte vaše stropní trámy, potom strop potřebuje více izolace. (Pokud budete vrstvit izolaci nahoru na první izolaci, nepoužívejte druh, který má podporu papíru, protože to bude působit jako parotěsná zábrana a může to způsobit problémy s vlhkostí). Díky této izolace opět ušetříte.

Izolujte všechny trubky, které běží přes sklepy či garáže. Zabalte je pěnovou pryží nebo sklolaminátovou izolací, která je k dispozici v železářství. Pokud máte opravdu obavy ze zmrznuté potrubí, můžete jej tedy nejprve zabalit topnou páskou, která je v podstatě elektrickým kabelem, který vyzařuje teplo.

Izolujte veškeré potrubí v nevytápěných prostorech, jako jsou prostory, kde procházíte a podkroví. Některé domy s ústředním topením mohou ztratit až 60% své ohřátého vzduchu, pokud není dobře připojené a izolované, nebo pokud musí cestovat přes nevytápěné prostory. Zalepte mezery a spáry. Zabalte kolem izolací váš ohřívač vody (bojler).

Připravte váš domov na zimu i zvenčí

Zkontrolujte okraje střechy, aby voda nemohla vstoupit do domu. Vyměňte opotřebované šindele nebo tašky. Vypusťte všechny zahradní hadice. Izolujte všechny vystavené instalatérské trubky. Pořiďte si novou lopatu na sníh v případěm potřeby.

Ostříhejte stromy na zahradě, což je potřeba, aby se zabránilo zimnímu zranění. Vyčistěte okapy. Zvažte instalaci strážce okapů proti napadanému listí. Ucpané odpadní roury a svody mohou tvořit ledové hráze v okapech, ve kterých se voda uchovává, zmrzne a způsobí, že voda bude prosakovat do domu.

Nainstalujte detektory oxidu uhelnatého

Zkontrolujte funkčnost vašich detektorů kouře a vyměňte baterii. Nainstalujte detektor oxidu uhelnatého do blízkosti kotle a nebo kamen na dřevo. Kupte si hasicí přístroj nebo vyměňte přístroj starší víc jak 10 let.

Připravte si nouzový plán

Kupte si svíčky a zápalky nebo zapalovače pro použití během výpadku elektřiny. Uchovávejte navíc balenou vodu a nezkazitelné zásoby potravin, jako jsou konzervy (včetně krmiva pro domácí zvířata, pokud máte domácího mazlíčka), přikrývky a lékárničku na suchém a snadno přístupném místě.

Rate this post
Sdílejte