Investovat do vlastního bydlení nebo žít v pronájmu? Jak se nejlépe rozhodnout?

Investovat do vlastního bydlení nebo žít v pronájmu? Jak se nejlépe rozhodnout?

Sdílejte

Investovat do vlastního bydlení nebo žít v pronájmu? Jak se nejlépe rozhodnout?

By: Images Money

Lidé všech věkových kategorií řeší častou situaci, kdy žijí v pronájmu a zvažují, co by znamenalo, kdyby se rozhodli pro koupi rodinného domu nebo bytu do osobního vlastnictví.

Na jednu stranu působí vlastní bydlení velmi pohodlně, svobodně, člověk bude „svým pánem“, na druhou nastávají povinnosti s placením daní, péčí o dům příp. zahradu, opravy v interiéru, exteriéru…

Vypočítejte si přibližnou výši splátky hypotéky

Velkou roli hrají peníze, které na koupi nemovitosti potřebujete. Nemáte-li dostatečně naspořeno, můžete se rozhodnout pro žádost o poskytnutí hypotéky. Díky propracovaným webovým stránkám, na kterých se můžete informovat o podrobných kritériích hypotéky, najdete také způsob, jak si propočítat přibližnou výši splátky při konkrétní výši hypotéky. K tomuto účelu slouží hypoteční kalkulačka. Díky ní rychle a snadno zjistíte, jestli je pro vás únosné půjčit si kupříkladu 2 000 000,–Kč na dobu 30 let, po kterou budete pravidelně měsíčně splácet.

Byty za vysoké nájmy

Když se nad tím zamyslíme, platíme-li nájem za byt každý měsíc např. ve výši 13 000,–Kč, v podstatě odevzdáváme velkou částku, která by nám ve skutečnosti mohla pokrýt měsíční splátku hypotéky. Pokud bychom si pořídili menší rodinný dům, nebo byt v městysi, za stejné měsíční výdaje bychom jej mohli splácet. Záleží samozřejmě na ceně nemovitosti a naspořené částce, ale je velmi pravděpodobné, že výše splátky hypotéky by byla stejná, nebo nižší. Uspořené peníze byste mohli odkládat stranou na opravy, příp. na jiné výdaje spojené s životem ve vlastním.

Velká nevýhoda pronájmu tkví v tom, že nemáte jistotu, že o bydlení časem nepřijdete. Kdežto když splácíte hypotéku pořízenou na vlastní bydlení, víte, že za dohodnutou dobu bude definitivně vaše. Získáte tak důležitou jistotu na období důchodového věku.

Pusťte se do refinancování hypotéky

Zajímejte se o možnosti, jak ušetřit i na finančních produktech, které již máte. Jednou z možností je refinancování hypotéky. Využijte ji dříve, než vám skončí fixační doba splátek hypotéky. Získáte tak nižší úroky a splátku si můžete upravit dle svých přání.

Je jen na vás, jak se nakonec rozhodnete. Vlastní bydlení však přináší pocit jistoty a klidu díky vědomí, že v budoucnu neztratíte střechu nad hlavou.

Rate this post
Sdílejte