Lidé podceňují energetické štítky. A pak se nestačí divit

Lidé podceňují energetické štítky. A pak se nestačí divit

Sdílejte

Lidé podceňují energetické štítky. A pak se nestačí divit

penbOd 1. ledna roku 2013 platí novela zákona o hospodaření energií. Ta majitelům vybraných nemovitostí ukládá povinnost vlastnit PENB – průkaz energetické náročnosti budovy. Ačkoliv za nedodržení této povinnosti hrozí až stotisícová pokuta, celá řada majitelů budov to vůbec neřeší. A když na ně pak přijde kontrola, nestačí se divit. Kdo všechno vlastně musí mít energetický štítek zpracovaný a na koho se s tím případně obrátit?

Při každé větší změně

Vezměme to pěkně po pořádku. Průkaz energetické náročnosti budov si musí nechat zpracovat každý majitel nově postavené či zrekonstruované budovy. Jinak to ani nejde, protože pokud stavebnímu úřadu průkaz nepředložíte, nedostanete ani stavební povolení. Energetický štítek si pak podle zákona musíte opatřit i tehdy, kdy svou budovu prodáváte nebo pronajímáte. V takovém případě po vás štítek nejspíš bude vyžadovat sám kupující, ale nespoléhejte na to. Zákon v tomto hovoří jasně – zodpovědnost nesete vy.

Někteří mají ještě čas

PENB musíte zpracovat také v případě, že se rozhodnete prodat nebo pronajímat tzv. ucelenou část budovy (např. byt nebo kancelář). Naopak povinnost zatím neplatí pro stávající budovy, které nejsou určeny k prodeji, pronájmu ani rekonstrukci. Povinnost štítků v takových případech vznikne postupně v období let 2015-2019 – a bude se odvíjet od velikosti plochy.

PENB se prozatím netýká ani chat, chalup a dalších objektů určených k rekreaci. Oproštěni od této povinnosti jsou také majitelé nemovitostí s plochou menší než 50 m2. Štítek dále není požadován pro historické či náboženské budovy nebo průmyslové objekty s roční spotřebou energií do 700 GJ. A nakonec dobrá zpráva pro všechny obdarované – zákon se nevztahuje ani na ty nemovitosti, které získáváte dědictvím nebo darem.

Musíte za specialistou

Pokud vám zákonem vzniká povinnost vlastnit PENB, nemyslete si, že vám štítek může vytisknout soused od vedle. Povolení k vydávání průkazů mají pouze certifikování energetičtí specialisté, které jmenuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Cena za pořízení průkazu se pohybuje od několika tisíc do několika desítek tisíc – hlavně v závislosti na velikosti objektu. Ale pořád lepší, než platit mastnou pokutu 100 000,-, nemyslíte?

Rate this post
Sdílejte