Zahradní altán má spoustu podob, hodí se tak na každou zahradu

Zahradní altán má spoustu podob, hodí se tak na každou zahradu

Sdílejte

Zahradní altán má spoustu podob, hodí se tak na každou zahradu

By: Paul Williams

Uvažujete nad tím, že si na Vaši hradu pořídíte menší krytý prostor pro odpočinek a grilování? Nelíbí se Vám klasické zahradní chatky, chtěli byste něco vzdušnějšího a elegantnějšího? Tak potom je pro Vás tím správným řešením zahradní altán. Poskytne krásné pození v příjemném prostředí.

Léto je časem grilování. Proč jej nestrávit příjemnou podvečerní atmosférou uprostřed přírody v zahradě? Jednoduše si sednete do altánu a můžete rozjímat a odpočívat. To vše v souladu s přírodou. Zároveň budete chránění před sluncem i před případným deštěm.

Altán a jeho využití

Využití altánu je velmi rozsáhlé. Využít ho můžete jako kůlnu na nářadí, kola či nepotřebné věci. Což by ale v případě umístění do zahrady byla škoda. V zahradě slouží především k odpočinku anebo pro pořádání různých zahradních párty. Jediným slovem se dá říci, že jeho využití je různé a je to jen na vás. Dobře si důvod, pro který si jej pořídíte promyslete –  podle toho k čemu bude sloužit, ho musíte i vybrat.

Volba materiálu

V tomto případě se jedná o nejdůležitější volbu. Celé roky se pro stavění zahradního altánu používalo dřevo. Nyní se do popředí dostávají i plast a kov. Každý z těchto materiálů má své výhody a nevýhody.

Ø Plast jako materiál pro altán

Výroba z platu je moderní záležitostí, ale svých přívrženců si našla dosti. Plast má totiž oproti dřevu řadu výhod. První a nesporně tou nejdůležitější výhodou je cena. Je o několik tisícovek levnější. Další nespornou výhodou je jejich výroba.

Z plastu vám v továrně dokáží vytvořit jakýkoliv tvar, jaký jen budete chtít. Můžete tak mít na zahradě hotové umělecké dílo. Snadné je i jeho údržba. Stačí postříkat hadicí, popřípadě přetřít vlhkým hadříkem. Nejsou zapotřebí žádné speciální přípravky proti škůdcům. Do plastu se vám skutečně žádný „nevyžádaný host“ nenastěhuje.

Ø Dřevo jako materiál pro altán

Dřevo je oblíbené zejména z toho důvodu, že se jedná o přírodní materiál. Altán zahradní ze dřeva vám vždy bude pasovat. Problém je ovšem vysoká pořizovací cena. Nelze je ani vyrobit v různých tvarech, takže na rozdíl od plastu vypadají jako podle šablony. I údržba je náročnější. Musíte jej nalakovat a opatřit nátěrem proti škůdcům. Ovšem stát tam altán může několik desítek let.

Rate this post
Sdílejte