Moderní podlahové krytiny dodají interiéru nový vzhled

Moderní podlahové krytiny dodají interiéru nový vzhled

Sdílejte

Moderní podlahové krytiny dodají interiéru nový vzhled

Podlahové krytiny jsou nezbytným a velmi důležitým doplňkem každého interiéru, ať se jedná o byt, kancelář nebo rekreační prostory. Vždy je třeba vycházet z toho, jak budou namáhány. Důležitým faktorem je údržba, estetické sladění se zbytkem interiéru a pochopitelně i cena. Laik v tom může mít trochu zmatek, na první pohled vypadají podlahové krytiny často téměř k nerozeznání, rozdíly jsou ale mezi nimi poměrně značné.

Z čeho se moderní krytiny vyrábí

Už použitý materiál se odlišuje, v případě PVC se jedná o umělý materiál, který je nanesen na skleněné vlákno. Pro velkou zátěž se hodí spíše tvrdší povrch, který hodně vydrží a údržba je snadná. Pro příjemný pocit pod nohama můžete zvolit měkčené PVC, které má dostatečnou tvarovou paměť a tak v něm nezůstane stopa po kolečkové židli nebo dětském řádění, rychle se vrátí do původní podoby. Díky reálným vzorům, napodobujícím například dřevo či dlažbu vypadá velice pěkně a cenově je mnohem přístupnější než parkety nebo plovoucí podlaha.

Lze ho použít i v místnostech, kde je instalováno podlahové topení. Linoleum je oproti tomu čistě přírodní materiál, pro jeho výrobu se používá pryskyřice, vápenec, lněný olej a dřevitá moučka nebo korková drť, to vše je válcováním naneseno na nosnou jutovou podložku. Proti otěru a poškození ho chrání povrchový ochranný film. Údržba je velmi nenáročná a přitom vypadá velmi efektně. Díky rozmanité nabídce vzorů lze tuto podlahovou krytinu použít téměř do každého prostoru, velkým kladem je opět nízká cena.

Pokládky krytin

Pokládka podlaha je vždy věc na delší dobu, aby opravdu splňovala to, co od ní čekáte, lepší volbou bude obrátit se na profesionály. Ušetříte si tak čas, bolavá kolena a případné zklamání, pokud by všechno nešlo podle vašich představ. PVC krytiny lze v zásadě použít do jakékoli místnosti, důležité je, aby se vlhkost nedostala na rubovou (tedy spodní) stranu, proto je lépe svěřit položení odborné firmě, která si poradí i se svařením spojů, tak se vám vrátí náklady i s úrokem. Správně položená podlahová krytina totiž bude mít mnohem delší životnost. Tato krytiny se lepí na předem připravený podklad (odmaštěný, rovný a zbavený případných nečistot), ideální je použít samonivelační stěrku.

Svaření ve spojích vyžaduje speciální vybavení a zkušenosti, při použití vhodné svařovací šňůry jsou potom spoje prakticky téměř neviditelné. To je další věc, která jednoznačně mluví pro to, abyste tuhle práci přenechali odborníkům. PVC krytiny lze v menších prostorách položit volně, jinak se praktikuje plošné lepení. V tom případě opět přijde ke slovu takzvané „studené svařování“, kdy se spára zalije speciální tekutinou, která části spolehlivě a vodotěsně spojí. U stěn využijeme k zafixování okrajů oboustrannou lepicí pásku. Vhodné je i lištování kolem stěn místnosti, před zahájením pokládky je dobré vše pořádně promyslet, občas krok zpět už není možný.

Kam se hodí

Pro pokládku na chodbách, v kancelářích a všude tam, kde bude krytina silně namáhána, zvolme co nejodolnější materiál, rozdíl v ceně nebude velký a podlaha bude sloužit déle. Mnohé typy PVC krytin jsou vyráběny tak, aby vyhovovaly i alergikům, kteří s některými materiály mohou jinak mít problémy. Měkčené PVC a takzvaný „sametový vinyl“ jsou zase vhodné do dětských pokojů a domácností vůbec, z nepřeberné nabídky vzorů si jistě vyberete takový, který se bude nejlépe hodit do kterékoli místnosti. Imitace dřeva působí hřejivým dojmem, potisk se strukturou dlažby či kamene zase místnosti přidá honosnější vzhled.

Údržba

Údržba těchto podlahových krytin je snadná a nenáročná, bytoví architekti se čím dál častěji zaměřují právě na tyto materiály. K čištění používáme přípravky na mýdlové bázi, rozhodně ne odmašťující a agresivní prostředky. K odstranění prachu a drobných nečistot stačí vysavač nebo navlhčený mop. Protože v podlaze nejsou spáry, je čištění rychlé a vyhovuje i alergikům a rodinám s malými dětmi. PVC se coby podlahová krytina vrací, díky tomu, že od roku 1882 (kdy si anglický chemik Frederick Walton nechal tuto podlahovou krytinu patentovat jako první) doznaly velkých pokroků i změn, budou zřejmě jednou z nejpopulárnějších metod, jak pořídit levnou, trvanlivou a kvalitní podlahu.

Rate this post
Sdílejte