Čerpadla v zimě neprospívají, dopřejte jim odpočinek

Čerpadla v zimě neprospívají, dopřejte jim odpočinek

Sdílejte

Čerpadla v zimě neprospívají, dopřejte jim odpočinek

Čerpací technika, podobně jako asi žádná technika, není nesmrtelná. Většina strojů je dimenzována na určitou životnost. Velké množství výrobců spotřební elektroniky a technických zařízení záměrně vyrábějí stroje tak, aby jejich životnost byla nižší, ačkoli reálně jsou schopni produkovat přístroje s mnohonásobně větší výdrží. Životnost strojů lze samozřejmě ovlivnit správnou údržbou a péčí. V případě čerpadel to znamená několik málo věcí.

Čerpací technika je určená k manipulaci s vodou nebo jinými kapalinami. Už při výběru čerpadel je potřeba zohledňovat, jak bude zařízení využíváno. Pokud si vyberete špatný typ nebo výkon čerpadla, můžete zapříčinit jeho špatnou funkčnost nebo zkrátit jeho životnost. Především se jedná o to, jaký typ kapaliny bude čerpadlem proudit. Je rozdíl mezi čistou vodou a znečištěnou nebo dokonce odpadní vodou. Podle toho se rozhoduje o příslušném typu čerpadla. Výkon pak ovlivňuje, jestli bude čerpadlo vhodně dimenzováno pro vámi určené použití, bude příliš silné a mít výrazné rezervy, nepojede na plnou kapacitu a bude tedy nevyužito, nebo bude příliš slabé a budete ho přepínat, což nevyhnutelně povede k brzké opravě čerpadla.

Máte-li své čerpadlo vybráno správně, je třeba se o něj také správně starat. Nejdůležitějším prvkem údržby je především příprava čerpadla na zimu. Nezáleží na tom, k jakým účelům ho používáte, v každém případě je třeba čerpadlo na zimu vždy chránit před mrazem. To lze provést několika způsoby. Pokud je to možné, ideální je čerpadlo odmontovat, odpojit od zdroje vody. Zbytkovou vodu z čerpadla vylít, otřít a čerpadlo na zimu schovat do prostor, které nebudou zamrzat. Pakliže tato možnost není, lze čerpadlo alespoň zateplit, například obalit polystyrenem nebo jiným izolantem, aby nezamrzlo. V ohledu zamrzání ani nezáleží, jak kvalitní čerpadlo máte. Ani česká čerpadla Sigma, která mají pověst kvalitních zařízení, nejsou imunní vůči mrazu.

Rate this post
Sdílejte