Na co si dávat pozor při koupi bytu

Na co si dávat pozor při koupi bytu

Sdílejte

Na co si dávat pozor při koupi bytu

Chcete si zvolit vhodné bydlení tak, aby zajišťovalo požadavky vaše a vaší rodiny? Chcete jít někam, kde nebudete řešit ty věčně kapající kohoutky a hádat se se starými protivnými sousedy, co nemají co dělat, tak si vymýšlejí problémy, které ani neexistují a neustále vás s tím obtěžují? Je vám váš stávající byt stále těsnější a vy máte pocit, že se nemůžete ani nadechnout? Někdy žádná rekonstrukce interiéru nepomůže, a musíte si najít nový prostor. Na co sedy dát velký pozor?

Autor obrázku: Brian Clift

1. Na výběr lokality

Budete zde trávit většinu svého volného času. Pokud je to ve městě, pak bude hrát velký význam dostupnost hromadné městské dopravy. Autem se sice dostanete tam, kam potřebujete, ale nechcete přece po cestě z práce i do práce trčet ve věčných kolonách aut, ve kterých svému mazlíčkovi spíše ublížíte. Hromadná městská doprava sice není tak pohodlná, jako doprava autem, ale přece musíte dojet do práce, zavést děti do školy a školky a do kroužků, a to všechno bude po velkých městech rychlejší právě HMD.

Pokud bydlíte v Praze, pak jeho periferie začíná předstihovat centrum Prahy. Například pražské Letňany poté, co došlo k prodloužení linky metra C, zažívají svůj velký vývoj, jsou totiž dostupnější než řada mít v centru Prahy, jsou tu školy i školky, které mají na Prahu velkou kapacitu, ale taky zde naleznete lékařská střediska, nákupní centra a zábavní centra a hrací koutky pro děti, jakož i příjemné parky.

2. Jak si zvolit správnou dispozici

Pokud jste žili v malé garsonce a přemýšlíte nad přírůstkem do rodiny, pak musíte počítat s tím, že dítě bude chtít mít časem svůj vlastní prostor. Pokud se tak nezařídíte od začátku, pak se tatínek bude v noci budit křikem malého nájemníka. Jakmile mu brzy ráno zazvoní budík, určitě nebude dost svěží, aby v práci podal dostatečný výkon, čehož si za nějakou dobu všimne i jeho šéf a nemuselo by to dobře dopadnout. Musíte mít tedy i vy sami nějaký koutek, kde bude alespoň gauč, kam před křikem svého malého miláčka utečete.

3. Pokoj dětský a dospělácký

Ani dvoupokojový byt není pro rodinu s větším dítětem to pravé ořechové. Děti nerespektují to, že si mají hrát pouze ve svém vlastním pokoji a často tak tráví víc času v obývacím pokoji, kde má samozřejmě všechno, co k tomu potřebuje, své hračky všude, kam se podíváte, a to vám ani vaší návštěvě nemusí být úplně milé.

Je tedy vhodné si dopřát svou vlastní ložnici, kde budete mít alespoň v noci klid na to, abyste se zregenerovali, a kam také můžete uprchnout před každodenními starostmi, které na vás z obývacího pokoje všude číhají. Tam je zapnutá televize, na které děti už hodinu sledují Kouzlenou školku a další dětské pořady, taky tam má starší syn puštěný počítač, na kterém hraje už dvě hodiny velmi zajímavou střílečku, což doprovází hlasitými projevy, a vy jste měli těžký den a chvíli aspoň pár minut, byste uvítali klid.

Ložnice je takový váš útulek, kam se chodíte zrelaxovat, přečíst si knížku, pustit si oblíbenou hudbu, nebo rádio, abyste se dozvěděli, co je ve světě nového. Nejvhodnější je tedy třípokojový byt (nebo čtyřpokojový, pokud je to ve vaší cenové relaci), což se vám odmění klidem a kvalitou spánku, kvalitou práce a spokojeným manželským životem. Pokud máte více dětí, pak je třeba plánovat více dětských pokojů, protože když jsou děti věkově dále od sebe, pak by jim společný pokojíček mohl přestat vyhovovat. Každý bude mít časem jiné zájmy a koníčky, jiné kamarády a bude potřebovat svůj vlastní prostor.

Rate this post
Sdílejte