Usnadněte si úklid

Usnadněte si úklid

Sdílejte

Usnadněte si úklid

Podle některých statistik strávíme až šestinu svého života úklidem. Jsme k němu vedené už od malička, ale protože se od té doby hodně změnilo, měli bychom na nějaké rady a technologie raději zapomenout. Pokud si projdete svůj dům či byt a dáte si tu práci, že spočítáte, z kolika materiálů je vytvořen, budete překvapeni, k jak vysokému číslu přijdete. Může to být až několik desítek. A na každý povrch platí co se úklidu a údržby týká, trochu jiná pravidla.

Autor obrázku: julio.garciah

Koupelna

V kopelně můžeme narazit na sklo, plast, keramiku, akrylát. Nedoporučuje se pískový čistič, protože by se jeho povrch mohl sedřít nebo jinak mechanicky porušit.

Vyvarujme se používání chloru, který může poničit rámy sprchových koutů, chromové baterie či výpustě. Pokud máme bílý povrch, pak by na něm mohl zanechat žluté skvrny.

Sklo a zrcadlo

Tyto lesklé povrchy dobře vyčistí přípravky, které obsahují čpavek či alkohol, jako je například Mister Muscle, Iron, Clin, Reinex. Velkým pomocníkem může být utěrka z mikrovlákna, která musí být ale kupovaná speciálně na sklo. Když je zrcadlo pískované či leptané, pak nám poslouží pěna Glass and Mirror foam či Power Activ. Také můžeme použít babský způsob údržby těchto ploch, který známe už z dob našich babiček, a to je ocet.

Protože je složení vody v různých regionech naší republiky jiné, mohou se lišit i usazeniny solí, železa, manganu, křemíku, které mohou způsobit jeho oslepnutí. To je stav, při kterém se zabarví tak, že už není lesklé a náš obraz je nezřetelný.

Lakované povrchy

Na fólie a lakované povrchy pomůže měkká prachovka. Zašpiněnou plochu přetřete vlhkým hadrem namočeném ve vodě a saponátu. Dbejte na to, aby saponát neobsahoval ani písek, ani organická rozpouštědla. Poté plochu důkladně otřete.

Kámen v domě

Kámen může být použitý jak na vany, sprchy, umyvadla, dekoraci, dlažbu či obklady. Přípravky na jeho čištění nesmí mít v sobě obsaženo mýdlo, neboť se na něm potom vytvoří nehezké šmouhy.

Pokud jsme zvolili někde v interiéru mramor, pak jej otíráme a ošetřujeme laky a impregnacemi nebo vodou s pH neutrálními čisticími prostředky, jako je například Eurona by cerny či Dedra Mramor.

Pokud máme doma žulu

Když máme doma žulu, břidlice, čedič či křemen, volme čisticí prostředky bez obsahu písku, jako jsou Unistone, Technistone či Brio Top. Na lesklý kámen se hodí kupříkladu Tenax.

Dřevěné plochy

Na dřevěné plochy a dýhu se hodí hadřík navlhčený ve vodě smíchané s mýdlem a pak stačí přetřít nabýtek namočený v čiré vodě. Pokud zvolíme prostředky založené na bázi alkoholu, pak taky uděláme správně. Pomoci mohou i leštěnky a přírodní vosky. Dřevo je příjemný materiál, který je živý a potřebuje proto dýchat.

Autor obrázku: Reiner Kraft

Kožený nábytek

Na koženou sedací soupravu si navlčíme hadřík potřený lanoinem a skvrny jenom vytíráme, nemokříme. U nových kousků dbáme doporučení výrobce, abychom ji nevhodnými přípravky nepoškodili. Povrch vysoušíme takovými prostředky, aby po nich kůže zůstala vláčná, je tonapříklad Sonax, Leather Master či Renapur.

Někteří výrobci doporučují použít modrou Indulonu. Pokud ale máme sedačku s brouškeným velurovým povrchem, pak ji samozřejmě nekrémujeme. Koženkové povrchy vyčistíme přípravky s alkoholem, jako jsou Star či Poliboy a naimpregnujeme Poliboy nebo značkou Outwell.

Jak na plast

Na plastový nábytek nesmíme používat abraziva a organická rozpouštědla. Vhodná je utěrka z mikrovlákna. Výrobky, které jsou určeny na ošetření plastu jsou: W5, Fenosol, Nanotec či Cídič. Ty pak odstraňují větší nečistoty a nánosy.

Podlahy

Ať už máme podlahu z vinylu, PVC, linolea či Marmolea, můžeme používat vyždímaný hadr. Nejprve podlahu setřeme a pak vytřeme ochranným a čisticím prostředkem, jako je Monel, Bistrol 3 v 1, Ajax.

Rate this post