Dřevěné terasy podle nejnovějších trendů

Dřevěné terasy podle nejnovějších trendů

Sdílejte

Dřevěné terasy podle nejnovějších trendů

Terasa rozšiřuje prostor našeho domova a umožňuje nám trávit společné chvíle s rodinou či přáteli ve venkovním prostředí. Nejoblíbenější jsou dřevěné terasy, nabízí se ale i další varianty pro stavbu terasy dřevoplast nebo mrazuvzdorná keramická dlažba.

Představme si nyní jednotlivé materiály a jejich výhody a nevýhody při využití pro stavbu venkovní terasy.

Dřevěné terasy

Není nic krásnějšího, než se bosou nohou projít po dřevěné podlaze na terase před Vaším domem. Terasa ze dřeva plní požadavek přírodního hřejivého materiálu, který navíc krásně vypadá. Venkovní dřevěná terasa oživí celý Váš dům a jistě se stane oblíbeným místem Vašeho domova.

Vyrábí se z rozdílných druhů dřeva – od měkkých jako je borovice, modřín nebo cedr, přes tepelně upravená dřeva neboli thermowood (nejčastěji borovice) až po tvrdé exotické dřeviny (Merbau, Ipe, Padouk nebo známý Teak).

Měkká dřeva jsou finančně nejméně náročná, nicméně mají nejkratší životnost – přibližně 8 – 10 let. Pečené dřevo, neboli thermowood je speciální procesem „pečení“ (postupné zvyšování teploty a vlhkosti v komoře) upraveno pro použití ve venkovních podmínkách změnou jeho klasických vlastností. Dřevo je ve výsledku méně nasákavé a vykazuje minimální rozměrové změny vlivem klimatických podmínek okolí, je odolné vůči dřevokazným houbám a škůdcům a jeho trvanlivost je vyšší.

Vynikající vlastnosti pro stavbu dřevěné terasy vykazují exotické dřeviny. Při jejich zkombinování s unikátním systémem uchycení  Softline® od společnosti Veteda Group pak dosáhnete bezkonkurenčních výsledků. Tento systém využívá ke stavbě teras pouze vybrané, přirozeně vysoce odolné, hnilobě odolávající a objemově stálé dřeviny Merbau (pochází z Asie), Padouk (z Afriky), Ipe – brazilský ořech (z Jižní Ameriky) a Teak (také z Asie). Terasová prkna mají jednotný, přesně řezaný rozměr a jejich povrch je hladký, bez třísek.

Systém Softline® umožňuje instalaci bez viditelných šroubů, čímž eliminuje vznik třísek, podporuje volnou cirkulaci vzduchu a nabízí jednotný estetický vzhled terasy. Skrytý spoj zvyšuje trvanlivost, krásu i pocitový dojem. Uchycení Softline® však není jen skryté, ale doslova neviditelné – schované pod jednotlivými terasovými prkny.

Tento způsob neviditelného uchycení terasových prken je založený na principu použití pevných, ale pružných klipů, které jsou upevněny vruty k podkladnímu hranolu. Horní terasové prkno s přesně vyfrézovanými drážkami na spodní nepohledové straně se na klipy nasazuje.

WPC terasy

Dřevoplastové terasy z materiálu WPC jsou alternativou k dřevěným terasám či klasické dlažbě. WPC (z anglického názvu Wood Plastic Composite) je kvalitní a ekologický kompozitní materiál s vysokou odolností a stabilitou, speciálně vyvinutý pro venkovní použití. Je vyrobený na bázi dřeva a polymerů. Dřevoplastová terasa působí dojmem dřeva, ve srovnání s dřevěnou terasou má však minimální nároky na údržbu.

Hlavní výhody WPC jsou: odolnost vůči povětrnostním podmínkám, hnilobě, plísním, ztrátě barvy, sesychání, kroucení a v neposlední řadě si o něj nezadřete třísku. Velkým plusem je již zmíněná bezúdržbovost povrchu terasy – není nutné ji natírat nebo napouštět olejem.

Keramická dlažba

Pokud před dřevěnou podlahou upřednostňujete dlažbu, nabízí se jako vhodná varianta mrazuvzdorná keramická dlažba, která má skvělé provozní vlastnosti. Její výhodou je jednoduchá pokládka na rektifikační terče, vysoká odolnost a široká nabídka vzorů a barev.

Rate this post
Sdílejte