Dřevěný zahradní nábytek vám bude sloužit mnoho let

Dřevěný zahradní nábytek vám bude sloužit mnoho let

Sdílejte

Dřevěný zahradní nábytek vám bude sloužit mnoho let

By: Metro Centric

Na zahradě se potřebujeme cítit útulně a pohodlně. Aby tomu však tak bylo, je nutné doplnit jí o zahradní nábytek. A jaký je ten nejvhodnější? No přece dřevěný. Dřevo do zahrady neodmyslitelně patří.

Má široké možnosti použití, je výborně opracovatelné, působí přirozeně, je krásné a navozuje pocit klidu a pohody. Dřevěný nábytek a doplňky se hodí ke starobylému obydlí na venkově, i k moderní stavbě v městském prostředí. Dřevo je zkrátka univerzální nadčasový materiál. A nábytek z něj vydrží na zahradě dlouho léta.

Zvolit si měkké či tvrdé dřevo?

Výběr dřevěného zahradního nábytku je velmi pestrý a můžete si zvolit přesně typ, který vám vyhovuje a na vaši zahradu se hodí. Je úplně jedno, zda dáte přednost klasickému anebo modernějšímu vzhledu dřeva. Ze široké nabídky dostupné na trhu si vyberete. Záleží na vašich představách a finančních možnostech.

Nábytek z měkkého dřeva, nejčastěji z borového nebo smrkového masivu, je finančně dostupnější, ale je méně odolný a vyžaduje častější údržbu. Pro posezení v altánu, kryté pergole či na terase je vhodný lehký ratanový nebo bambusový nábytek. Volba tvrdého dřeva, například exotického teakového dřeva, iroka, bangkiaraie nebo eukalyptu, zaručeně odolá bez významných změn svých vlastností trvalému působení nepříznivých vlivů počasí. Patří mezi méně náročný na údržbu. Avšak jeho nevýhodou je vyšší cena. Bez obav ho můžete ponechat i na nezastřešeném prostranství.

Jak postupovat, aby zahradní nábytek co nejdéle vydržel

Především zahradní nábytek z borového a smrkového dřeva je náchylnější k poškození. Za jeho poškození mohou vlivy počasí. Zvýšená vlhkost na dřevě vytváří přímo ideální prostředí pro plísně, hniloby a dřevokazné houby. Dřevo tak začne postupně měnit svou barvu a dochází k jeho kroucení a praskání.

Za změnou barvy může ovšem stát i sluneční záření. Chraňte proto dřevěný zahradní nábytek ochrannými nátěry. Před deštěm a na zimu ho uskladněte na dobře krytém suchém místě. Tento způsob péče Vám zaručí jeho dlouhověkost.

Rate this post
Sdílejte