Kdo se stará o nepořádek?

Kdo se stará o nepořádek?

Sdílejte

Kdo se stará o nepořádek?

Vytíraná podlahy, utírání prachu, mytí nádobí a mnohé další jsou starosti, které patří do běžného života. Ale kdo má tyto úkoly na starost? Každá domácnost má povinnosti jinak rozděleny, ale dle posledních výzkumů zůstávají domácí práce ženskou záležitostí.

Žena je hlavou úklidu

Už v době pravěku to bylo tak, že muž se staral o potravu a žena o domácnost a od té doby se mnoho nezměnilo. Úklid je běžná součást každodenního života, a proto je to pro lidi příhodné téma, často se dělají různé dotazníky, jak často uklízíte svou domácnost anebo, kdo tuto práci vykonává. A podle posledních výzkumů se nic nemění, stále jsou ženy tou hlavou úklidu a starají se o to, aby domácnost byla čistá a voňavá.

Ženy nebydlí samy

Pravdou je, že na jednu stranu je to práce pro ženu, už je proto, že většina žen má k pořádku daleko jiný cit, než muži, kterým se zdá být pořádek i když žena uklízí. Ale jsou také případy, kdy je muž puntičkář, ale takových je méně. Avšak žena, která se s domácností podílí se svým mužem, by měla sdílet s ním všechno, a tedy i nepořádek. Je velmi nespravedlivé, když žena přijde z práce domů a má druhou práci doma, protože než všechno uklidí a do toho vypere a uvaří, tak je pomalu večer. A proto, by jí měl muž s něčím pomoci.

A co s mužskými prácemi?

Avšak pokud existuje domácnost, kde se žena stará o úklid domácnosti a muž má jiné své povinnosti, jako jsou například práce na zahradě, tak rozhodně od něj žena nemůže vyžadovat pomoc, protože již každý má to své. Anebo mohou společně pracovat na čistém domově, ale pak by měla žena zase jít pomoci muži a společně dělat na zahradě. Někdo to má rád rozdělené, avšak pokud lidé pracují společně, tak znáte to – ve dvou se to lépe táhne, což platí i u práce. Máte si s kým popovídat, takže to rychleji utíká a navíc občas člověk potřebuje někoho, kdo mu něco přidrží a podobně. A pokud společně budete pracovat na bydlení, tak strávíte spolu daleko více času, než když je žena zavřena doma a muž je vyhnán ven, proto společná práce mnoho vztahům prospívá.

Společná práce nás rozdělila

Pravdou je, že existují i páry, které společná práce rozdělila. Ale to záleží na povaze člověka, protože existují lidé, kteří nechtějí, aby jim někdo radil s prací, které je určena jemu. A samozřejmě, že druhá polovička chce pro toho druhého to nejlepší, takže poradí, jak to udělat lépe a už může být hádka. Avšak vše je o komunikaci a vzájemné toleranci dvou lidí, pokud jsou to lidé, kteří se mají rádi a chtějí být spolu, tak si určitě najdou nějaký kompromis.

Úklid domácnosti nemusí být jen záležitostí ženy, když jí muž pomůže může přispět i k rozvoji jejich vztahu.

Rate this post
Sdílejte