Jak vyčistit koberec

Jak vyčistit koberec

Sdílejte

Koberec tvoří součást vybavení bytu. Používáme ho k pokrytí podlahy v různých pokojích. Ačkoliv je velkou pravdou, že koberec dnes pomalu začínají vytlačovat plovoucí podlahy a lina. Ještě stále se dá říci, že kobercům tak úplně odzvonilo. Své místo mají koberce především v dětských pokojích.

Ovšem koberce můžou být položeny i v obýváku či ložnici. Velmi praktické jsou i malé koberečky. Malá koberečky jsou v současné době velkým hitem. Tyto koberečky můžeme položit i na lino či plovoucí podlahu, jako předložku. Ať, už máte doma jakýkoliv koberec, je nad slunce jasné, že po nějaké době používání nebude jeho vzhled okouzlující.

Pokud chceme, aby koberec vypadal hezky, je nutné jej pravidelně čistit. Ptáte se, jak vyčistit koberec? Koberec se skládá ze syntetických vláken či umělých vláken, které potřebují péči. Běžné vyluxování koberce, nezabrání tomu, aby koberec neztrácel svoji přirozenou barvu. Článek přinese rady, jak vyčistit koberec.

Jak vyčistit koberec – rady i s postupem

  • Základní čištění koberce

Ať máte jakýkoliv druh koberce, je nutné nejméně dvakrát týdně jej vyluxovat. Pro základní čištění je nutné používat kvalitní vysavač s jehož výběrem vám mohou pomoci internetové srovnávací testy nejlepších vysavačů. Luxování nám pomůže očistit koberec od nejhrubších nečistot. Dále se při luxování koberců zabavíme i roztočů.

  • Suché čištění koberců

Suché čištění koberců je nejšetrnější metodou, jak vyčistit koberec. Suchým čištěním koberce odstraníte nečistoty, roztoče ale také i prach, což je důležité pro alergiky. Na suché čištění použijeme speciální prášek, nebo pěnu zakoupenou v drogerii. Prášek či pěnu rozsypete podle návodu na koberec. Poté vezmete vysavač a prášek z koberce vyluxujete. Vzápětí máte krásně vyčištěný koberec.

  • Mokré čištění koberců

Mokré čištění koberců je další variantou, jenž můžete využít. Mokrá varianta se využívá zejména při silném znečištění koberce. Většinou, když jsou na koberci skvrny od jídla či barev. Mokré čištění se dostane do větší hloubky koberce. Používá se na něj pěna zakoupená v drogerii. Pěnu rozpustíme v litru horké vody. Vezme si hadr a kartáč a začneme čistit koberec. Postupujeme postupně po celé délce koberce. Na toto čištění můžete využít i vodní vysavač. Ušetříte si ruce.

  • Parní čištění koberce

Jedná se, o vstřikování horké páry a saponátu do koberce speciálním vysavačem. Vysavač i s přípravkem si můžete zapůjčit ve specializované prodejně či půjčovně.

  • Čištění koberce firmou

Na vyčištění koberců si můžete pozvat i firmu. Firma vám dle domluvy provede jakékoliv čištění (suché, mokré nebo parní). Vy sice nic čistit nemusíte, ale firma si za vyčištění koberců naúčtuje peníze.

  • Průběžné čištění koberců

Nastává tehdy, když nechtěně rozlijete červené víno či jinou tekutinu. Koberec lehce vyčistíte kuchyňskou solí. Na vylité víno nasypete kuchyňskou sůl, nechte 24 hodin působit. Poté vyluxujte a je vyčištěno.

Rate this post
Sdílejte