Jak vybrat správnou postel

Jak vybrat správnou postel

Sdílejte

Kvalitní lůžko je pro zdravý spánek jedním z nejdůležitějších předpokladů. I zde zcela jasně platí, že za kvalitu je třeba si připlatit. Lůžko za pár tisícovek z hypermarketu nemůže konkurovat posteli z ověřeného obchodu. Pokud chcete opravdu průměrně kvalitní postel, pořídíte ji i s roštem a matrací zhruba kolem 20 000 (dvoulůžko). V tom případě vám pak postel může vydržet i déle než 20 let.

Rozměry

Správná velikost lůžka, stejně tak výška a třeba i přítomnost čela v záhlaví považujeme za jedny ze základních ukazatelů kvality lůžka. Velikost by měla odpovídat velikosti a hmotnosti postavy. Standardní rozměry jednolůžka jsou 90×200 cm, dvojlůžka 140/160/180x 200/210/220 cm.

Výška samotného lůžka je rovněž důležitá. Napovídá, jak kvalitní bude odvětrávání spodní části ložní plochy. Zde platí, že hygienické minimum představuje 25 cm, proto volte lůžka alespoň 30 cm vysoká a vyšší. Za slušný standard se považuje 40-50cm. U starších osob i 60 cm. Z takto vyšších lůžek se i lépe vstává, což jistě ocení zejména lidé vyššího věku.

Pozor si dejte i na tloušťku bočnic, čela a postranic, tedy základních dílů postele. Ta by měla být alespoň 25 mm. O kvalitě a potažmo i stabilitě napovídá i počet „stavebních dílů“ lůžka. Čím více, tím je postel pravděpodobně méně stabilní.

Každá kvalitní postel obsahuje i čelo. To slouží nejenom jako zarážka pro polštář, ale chrání i proti průvanu.

Rošt

Kvalitní postel bez kvalitního roštu nejde dohromady. Slouží jako podklad pro matraci a má za úkol podpořit správnou ergonomii těla stejně jako správné odvětrávání.

V případě nákupu dvojlůžka vždy kupujte pro každé lůžko zvlášť jak rošt, tak matraci! Při dodržení této zásady se vyhnete trampolínovému efektu.

Při nákupu můžete vybírat ze tří typů roštů. Laťkový se vyrábí z dřevěných latěk a má dlouhou životnost. Nevýhodou je však nulová pružnost. Tu má nejvyšší tzv. křidélkový rošt, za který si však musíte připlatit. Zlatou střední cestou je rošt lamelový, který se skládá z jednotlivých lamel. Jejich počet je také důležitý, čím více, tím lépe. Na dvoumetrový rošt je žádoucích alespoň 28 lamel. Jejich úkolem je správně rozložit váhu a přizpůsobit se proporcím těla.

V dnešní době si můžete vybrat nejenom klasický pevný, nepolohovatelný rošt, ale i mechanický nebo elektrický. První varianta je vhodná pro skupinu jedinců, kteří nemají problémy s páteří. Mechanicky polohovatelný rošt ocení nejširší skupina lidí, neboť rošt umožňuje individuální nastavení nožní a hlavové části. Elektronicky ovládaný a nastavitelný rošt do různých pozic je potom vhodný pro osoby po operacích, seniory a osoby chronicky nemocné.

Matrace

Složení, nosnost a odvětrávání jsou hlavní atributy, na které je třeba se při výběru nové matrace zaměřit. Co se týče materiálu, vsaďte na ty nejpřirozenější, a sice přírodní. Používají se například bavlna, koňské žíně, přírodní kaučuk, kokosová nebo konopná a lněná vlákna, ovčí  vlna nebo i exotická velbloudí vlna. Kombinace těchto matriálů v různých vrstvách propůjčuje každé matraci unikátní vlastnosti.

Tvrdost matrace by měla být taková, aby dostatečně podpírala tělo. Při poloze vleže na boku by osa páteře měla být rovná, při poloze vleže na zádech pak ve svém fyziologicky zakřiveném tvaru. Příliš tvrdá matrace vám způsobí otlaky a následně bolesti páteře. Ale ani příliš měkká matrace neprokáže dobrou službu. Člověk se totiž při spánku podvědomě napíná a tělo se tak nedokáže uvolnit.

Co se týče odvětrávání, matrace by měla být prodyšná a na povrchu měkká, ideální je  i snímatelný potah. Dobré je čas od času matraci otočit, čímž snížíte její opotřebení. Ale i tak je třeba kvalitní matraci vyměnit cca jednou za deset let. Pohlcuje totiž nejenom lidský pot (člověk za noc vypotí až 1 litr potu), který sice kvalitní matrace odvedou, ale další odpadní látky jako soli, tuky nebo olupující se kůži už ne. Ty jsou potom potravou pro mikroorganismy.

Co si pamatovat

Pro kvalitní spánek je důležité rovněž správné povlečení, stejně tak jako peřina a polštář. Obecně povlečení vybírejte z přírodních materiálů, jako je bavlna, len nebo hedvábí. Uměle vyrobené látky jsou sice levnější, ovšem neodvádí pot a ve výsledku budete zpocení.  Obecně peřiny můžete volit v letní a zimní verzi, popřípadě celoroční. Co se týče polštáře, měl by být prodyšný a pratelný na 60°C. Vybírejte skutečně obezřetně, neboť polštář je důležitý pro fixaci páteře a poskytnutí její opory. Pokud spíte spíše na břiše, volte polštář měkký a nižší. Pokud spíte na boku nebo na zádech, vhodnější je pro vás polštář vyšší, středně měkký nebo tvrdší. Na trhu jsou i polštáře s pružnou náplní, která se vám přizpůsobí na základě vaší polohy ve spánku.

Rate this post
Sdílejte