Představujeme nízkoenergetické dřevostavby

Představujeme nízkoenergetické dřevostavby

Sdílejte

Rychlost výstavby, úspora energií na vytápění a především nízká cena. To jsou nízkoenergetické dřevostavby na klíč. Protože jsou používány pouze ty nejkvalitnější materiály, zateplení a správné technologické postupy, stavba je trvanlivá a kvalitou srovnatelná se zděnými stavbami.

Protože jsou dřevěné rámy dopředu připraveny v hale výrobního závodu, je prakticky vyloučen negativní vliv povětrnostních vlivů na nosnou konstrukci. Rám budovy je zhotoven z cinkovaných, ložených a sušených KVH profilů, tedy lepených hranolů v průmyslové kvalitě. Nastavováním, pomocí zubového spoje, je možné dosáhnout délek hranolů až 16 metrů. Trámy jsou zhotoveny z jehličnatého dřeva a pomocí průmyslového vysušení je jejich vlhkost snížena až na 15 %. To je důležité pro to, aby byla dodržena tvarová stálost a zamezeno deformaci při sesychání, nebo bobtnání. Zároveň je tímto dřevo ochráněno proti dřevokazným škůdcům.

http://www.drestav.cz/upload/reference/p1a4fblqvdrc11gm81hju1stp1j466.JPG

Stěny jsou zatepleny polystyrenem a z vnější strany omítnuty termoizolační omítkou JUB, nebo Kaparol. Okna by v ideálním případě měla mít hodnotu prostupu tepla Ug=0,6 W/m2K. Tohoto parametru dosáhnete s plastovými okny s šestikomorovým trojsklem. O složení izolace stěn rozhoduje i to, jestli zvolíte stavbu difuzně otevřenou, nebo difuzně uzavřenou.

Difuzně otevřená a difuzně uzavřená stavba

Difuzně otevřená stavba, zjednodušeně řečeno, dovoluje konstrukci „dýchat“. Interiér potom není tolik náchylný na plísně, ale je důležité konstrukci správně navrhnout, aby nedocházelo ke kondenzaci vodních par uvnitř dřevostavby.

Naopak difuzně uzavřená stavba je taková, kde jsou stěny dokonale utěsněny parozábranou. Opět je důležité, aby nebyla parozábrana poškozena neopatrnou montáží nebo například při následném vrtání do zdi. Kvalitní parotěsná folie má hodnotu prostupu vzduchu nejméně Sd=120 m. Spoje folie musí být provedeny značkovou lepicí páskou, přímo určenou pro parozábrany, jinak se může stát, že se v průběhu let samovolně odlepí.

1Nízikoenergetický rodinný dům Ruland od HK-Dřestav

http://www.drestav.cz/upload/gallery/large/Ruland_main_Back-view.jpg

Stavba domu na klíč ze dřeva je zajímavou alternativou, oproti zděným konstrukcím. Dřevostavbu je možné navrhnout jako nízkoenergetickou nebo pasivní a vybavit rekuperací. Nechte si zdarma zpracovat projekt a prohlédněte si vzorový dům. Uvidíte, že kouzlu dřevostaveb ihned propadnete.

Rate this post
Sdílejte