Vyplatí se vám kondenzační kotel?

Vyplatí se vám kondenzační kotel?

Sdílejte

Porouchal se vám plynový kotel a rozhodujete se, zda si opět pořídíte „klasiku“, nebo kondenzační kotel?  Společně s odborníky z řemeslnického cechu EKOMPLEX jsme pro vás připravili praktické informace, které vám budou při výběru kotle k užitku. Přečtěte si, jestli se vám kondenzační kotel vyplatí!

Plynové kotle patří k nejčastějším zdrojům tepla a v novostavbách je až 80 % kondenzačních kotlů. Prodejci slibují vysokou účinnost a s tím související úsporu za vytápění, na což zákazníci slyší. Ale skutečně se dané řešení vyplatí každému? Záleží především na vlastnostech konkrétní topné soustavy a mimo jiné také na klimatických podmínkách místa bydliště.

V čem je kondenzační kotel jiný než klasický plynový?

Zatímco u běžného plynového kotle dochází k odvodu spalin do komína, kondenzační kotel teplo ze spalin zužitkuje (teplota spalin je cca 130 – 180 °C). Ve výměníku spaliny kondenzují a poté se využívají při předehřevu vody. Díky tomu je kondenzační kotel úspornější.

Tip: Napadlo vás, že si pořídíte krb?

Má to však jeden háček. Dotázaný topenář z EKOMPLEXU uvedl, že ke kondenzaci dochází pouze tehdy, pokud se voda do kotle vrací co nejstudenější. Z tohoto důvodu se kondenzační kotle doporučují do novostaveb s kvalitní izolací a systémem podlahového vytápění. Případně do domů po rekonstrukci s předimenzovanou plochou topných těles a větším množstvím vody, dodali odborníci na instalatérské práce. Kondenzační kotel není určen pro ohřev vody na vyšší teplotu – z fyzikálního hlediska není možné, aby docházelo k požadované kondenzaci a tedy i finanční úspoře.

Pořizovací cena kondenzačního kotle není zanedbatelná

Kondenzační kotle jsou o podstatně dražší než běžné plynové kotle. Mohou stát i více než dvojnásobek, a proto byste si měli důkladně spočítat, za jak dlouho se vám investice navíc vrátí.

Dobrá zpráva je, že nemalé úspory dosáhnete i s klasickým moderním plynovým kotlem. Je pravděpodobné, že bude výrazně efektivnější než váš starý kotel. Průměrná výše roční úspory se pohybuje kolem 20 – 30 % nákladů.

Rate this post
Sdílejte