Výběr bytu k pronájmu ve Zlíně vám zřejmě vzhledem k omezené nabídce...

Výběr bytu k pronájmu ve Zlíně vám zřejmě vzhledem k omezené nabídce dá dost práce. Ceny jsou navíc tak vysoko, že ani jednopokojový byt už neseženete pod 6 tisíc

Sdílejte

Vybrat byt k pronájmu ve Zlíně bude zřejmě vcelku fuška. Připravte se na to, že se zde nabídka volných nemovitostí v posledních letech ztenčila a ceny to logicky postupně vyšroubovalo dosti vysoko. Jaké jsou příčiny takového stavu? A existuje vůbec nějaké rozumné řešení této situace?

Výběr bytu k pronájmu nemusí být snadná věc

A obzvláště v posledních několika letech to také nijak zvlášť snadné není a to zejména v řadě větších měst naší republiky. Zlín je toho názorným příkladem. Garsonka za 7 tisíc, 2+1 za 11 a větší byt pak ještě o 2-3 tisíce měsíčně dráž. To jsou dnes zcela běžné ceny, s nimiž se můžete v tomto krajském městě setkat. Nepočítáme-li Prahu, která se výší nájemného zcela vymyká tuzemským poměrům, patří právě Zlín společně s Brnem, Olomoucí a západočeskou Plzní k těm nejdražším lokalitám u nás.

Nejzásadnější příčinu neutěšeného stavu nájemního bydlení v celém kraji je třeba zcela jednoznačně hledat v dlouhodobé nedostatečné výstavbě!

Věc to tedy není nikterak nová, ovšem život řady zdejších obyvatel ovlivňuje se zvýšenou intenzitou zejména v posledních dvou až třech letech. Smutným dokladem celé situace je i nedávno zveřejněná informace o tom, že například v loňském roce zde byly dokončeny jen 4 desítky nových bytů, pomineme-li ty vzniklé výstavbou rodinných domků. A to je číslo skutečně tristní, když si uvědomíme, že jen samotný Zlín má i s přilehlými obcemi takřka 100 tisíc obyvatel.

12 000 tisíc měsíčně za 60 metrů čtverečních

Pokud dnes chcete v tomto městě získat byt do pronájmu, musíte se připravit na fakt, že vás to měsíčně vyjde v průměru na 12 tisícovek. Bytů určených k nájemnímu, ale i k vlastnickému bydlení totiž ve Zlínském kraji přibývá snad nejméně v celé republice. Objeví-li se na trhu nějaký nový projekt, je s trochou nadsázky rozprodán ještě dřív, než stavitel poprvé kopne do země. Není proto divu, že navzdory přísným pravidlům, je již několik let tak vysoký zájem o podstatně levnější variantu bydlení v režii města, které se snaží zajistit střechu nad hlavou alespoň některým skupinám obyvatel.

Jak vychází Zlín z celorepublikového srovnání, pokud jde o výši průměrného nájmu za metr čtvereční podlahové plochy, se můžete přesvědčit v přiložené tabulce.

 

Průměrný nájem za m2 ke konci loňského roku

Město Cena za m2 Meziroční změna 2016/17
Praha 339 Kč 11,8 %
Brno 234 Kč 18,0 %
Olomouc 231 Kč 9,1 %
Plzeň 198 Kč 12,6 %
Zlín 198 Kč 9,6 %
Hradec Králové 191 Kč 27,9 %
Pardubice 176 Kč 12,0 %
České Budějovice 174 Kč 18,0 %
Ostrava 165 Kč 4,1 %
Liberec 163 Kč 15,1 %
Ústí nad Labem 148 Kč 13,4 %

Lidí odkázaných na život v nájmu bude přibývat

Lidí, kteří na vlastní nemovitost nedosáhnou, bude s největší pravděpodobností přibývat a to nejenom ve Zlínském kraji, ale napříč celou republikou. Aby však měli vůbec z čeho vybírat, musí se více stavět a tak je v tomto směru jakákoliv iniciativa vítána. Nápad některých radních podpořit atraktivitu města budováním nájemního či tzv. startovacího bydlení pro mladé je tedy rozhodně krok správným směrem.

Vinu za to, že se realizuje jen zlomek potřebných bytových projektů, má zcela jednoznačně především zastaralost územních plánů a přehnaná byrokracie spojená s povolovacími procesy. Celé situace pak vcelku logicky využívá i řada developerů a současných vlastníků nemovitostí ke zvyšování jak prodejních cen, tak i k růstu nájemného. To je pochopitelné.

Zpřísnění hypoték zvedne nájmy ještě víc

Není příliš pochyb o tom, že zpřísňující se pravidla pro získání hypotečního úvěru znemožní koupi vlastního bytu i celé řadě lidí, kteří by s půjčkou donedávna neměli větší problém. Opakovaný růst úrokových sazeb i nutnost mít našetřeno 20 % kupní ceny nemovitosti tak brzy zasáhne i část střední vrstvy obyvatel. Zájem o život v pronájmu pak pochopitelně o něco stoupne, což přispěje k ještě vyššímu růstu cen.

Jedině více bytů vytvoří tlak na pokles cen

Situaci obyvatel Zlínského kraje odkázaných na nájemní bydlení může tedy nepochybně vylepšit jen podstatně větší množství realizovaných bytových projektů. Otázkou zůstává, zda se jich dočkají již v nejbližších letech, anebo bude nájemné i nadále ukusovat z jejich rodinných rozpočtů stále větší a větší díl.

Jsou podle vás současné nájmy ještě na přijatelné úrovni? A znáte ve svém okolí někoho, komu už činí potíže se s jejich neustálým růstem vyrovnat?

Rate this post
Sdílejte