Garáž – tohle o ní určitě nevíte!

Garáž – tohle o ní určitě nevíte!

Sdílejte

V dnešní době snad každá rodina vlastní automobil, mnohé jich mají dokonce hned několik. Naprosto nedílnou součást domu proto tvoří garáž, která udrží čtyřkolové miláčky v suchu a bezpečí. Jaká je její historie, za co všechno může a jak se v průběhu času proměnila?

Vznik garáže

Bez garáže si dnes spousta z nás svůj domov ani nedovede představit. Víte však, jak vlastně vznikla? „Na svědomí“ ji má otec automobilismu, Henry Ford. Ten odstranil v kůlně přední stěnu, aby mohl se svým vozem pohodlně vyjíždět, a garáž byla na světě. Zajímavé je, že se od roku 1896 v tomto ohledu prakticky nic nezměnilo a garáž funguje na stejném principu i nyní. Dříve ovšem garáže nebyly přímo součástí domů, nacházely se poblíž obydlí na vlastním pozemku. Obrat nastal až na přelomu 40. a 50. let minulého století.

Doba moderní

Co se však změnilo, to je jejich vzhled. Nejen, že se garáže zvětšují, ale vypadají také daleko moderněji. Často navíc disponují nejrůznějšími praktickými vychytávkami. Dálkové ovládání vrat už je dnes samozřejmostí, výrobci jdou ale ještě dál. Ovladače neustále vylepšují, využívají nejrůznější čipy nebo snímače otisku prstů. Velký pokrok nastal také v oblasti designu, garáž musí ladit s domem, ať už architektonicky, barevně nebo materiálem. Velká pozornost se proto soustřeďuje na vzhled garážových vrat, která tvoří největší a tedy nepřehlédnutelnou část celé garáže. Kromě klasických designů si je můžete „vyšperkovat“ prakticky jakkoli, a to všechno díky jedinečné technologii Dura Print, která je doslova světovým unikátem. Využívá digitálního inkoustového tisku a nabízí tak opravdu neomezené možnosti. Je libo obrázek, nápis nebo fotografii? Žádný problém.

Sídlo byznysu

Našli se i tací, kteří podnikáním v garáži odstartovali svůj byznys. A rozhodně se nejedná o žádná neznámá jména, ba naopak. Spousta slavných firem jí vděčí za hvězdnou kariéru. Namátkou můžeme zmínit například Steva Jobse a jeho Apple, který tady zahájil prodej počítačů. V garáži vzniklo také první Disney Studio, kde se vytvářely první animované filmy. Bez ní bychom pravděpodobně zůstali ochuzeni i o panenku Barbie od firmy Mattel nebo o světoznámý motocykl Harley Davidson, který tady „sestavili“ mladí pánové William a Arthur. A to by byla škoda, nemyslíte?

Rate this post
Sdílejte