Manometr a hladinoměr: Užiteční pomocníci, kteří se budou hodit i vám

Manometr a hladinoměr: Užiteční pomocníci, kteří se budou hodit i vám

Sdílejte

Čím změřit tah v komíně? A jak mít přehled o výšce hladiny média s nízkou viskozitou? Manometr a hladinoměr jsou měřidla, která doma nemá každý. Ale třeba se vám budou hodit. Seznamte se s jejich základní funkcionalitou a posuďte sami.

K čemu slouží manometr?

Manometr je měřidlo, které se používá k měření přetlaku, podtlaku a diferenčního tlaku, a to zejména v zařízeních pneumatického či hydraulického charakteru. Využívá se v rámci tlakových zkoušek, a jak již zaznělo v úvodu, je nenahraditelný při měření tahu komína napojeného na tuhá paliva či plyn.

Proč zvolit digitální variantu?

O digitálních přístrojích se svého času tradovalo, že jsou zbytečně drahé a nepřesné. Moderní digitální manometr se snadno ovládá, je ergonomický, měří velmi přesně a nestojí závratnou částku. Oproti manuálnímu manometru navíc disponuje vnitřní pamětí pro ukládání záznamů měření.

Jak využijete hladinoměr?

Účel hladinoměru je zřejmý z jeho názvu. Slouží k provádění kontroly hladiny média s nízkou viskozitou (např. motorové nafty, bionafty, topného oleje apod.). Praktická pomůcka nabízí řešení pro každého, kdo vyžaduje neustálou kontrolu stavu kapaliny v nádrži.

Zda zvolíte podstatně levnější mechanický hladinoměr, nebo si pořídíte elektronickou verzi, je na vašem uvážení. V každém případě se můžete spolehnout na velmi jednoduché ovládání – zařízení se skládá z ukazatele (naměřené hodnoty jsou v procentech nebo centimetrech) a plováku.

Kde měřidla seženete?

Manometr a hladinoměr nejsou rohlíky, proto je najdete v nabídce specializovaných prodejců. Dobrou volbou jsou přístroje z produkce tradičního výrobce AFRISO. Společnost vstoupila na trh v roce 1869 a již od počátku vyráběla zařízení na měření teploty a tlaku. Díky dlouholetým zkušenostem a vlastnímu know-how patří k absolutní špičce a nabízí komplexní sortiment, jehož součástí jsou také servopohon, expanzní a tlakové nádoby, rozdělovače, regulátory, termostaty a související produkty.

5/5 - (4 votes)
Sdílejte