Jak vybrat jídelní židle do bytu?

Jak vybrat jídelní židle do bytu?

Sdílejte

Důležitým místem každé domácnosti je prostor, kde spolu s rodinou jíte. Jak jistě víte, jídlo by se vždy mělo jíst v klidu a pohodlí. Abyste tyto podmínky doma měli i vy, je nutné si kromě dostatečně velkého jídelního stolu pořídit i vhodné jídelní židle. Na co si dát pozor při jejich výběru?

Rozměry jídelních židlí

V první řadě si všímejte rozměrů jídelní židle. Je to podstatné hlavně z hlediska komfortu, ale i prostorových dispozic, jež váš jídelní stůl nabízí.

Optimální výška sedáku jídelní židle pro dospělého člověka je zhruba 45 – 50 centimetrů. V tom případě totiž chodidly dosáhnete na zem, zároveň však nohy nejsou nijak nepřirozeně skrčené, případně naopak natažené. Ideální výška sedáku se pozná i dle toho, že když si sednete, úhel mezi stehny a lýtkovou částí nohou má 90 stupňů. Pokud je to možné, zvolte si jídelní židle, u nichž se dá výška sedáku regulovat, pak máte po starostech.

Kolem půl metru by měla mít i šířka sedáku. Díky tomu se na jídelní židli pohodlně usadí i člověk lehce větších rozměrů, aniž by mu hrozilo nějaké přepadávání apod.

Materiály jídelních židlí

Vždy je praktické, pokud mají jídelní židle spíše lehce měkký sedák. Jestliže ale dáte přednost třeba židlím ze dřeva, dá se u nich sedací část opatřit přídavnými sedáky z bavlny a dalších materiálů, které zajistí onen potřebný komfort.

Počet židlí

Při výběru jídelních židlí myslete na to, že musí pojmout všechny členy vaší domácnosti. U větších pokojů se vyplatí zvolit prostornější jídelní stoly, k nimž se dá umístit více židlí. Pak snadno usadíte i případné hosty, kteří k vám domů dorazí na oběd či večeři.

Jídelní židle se dají pořídit online, a to třeba na webu primazidle.cz. Eshop nabízí i židle pro volný čas, dětské a kancelářské varianty, ale rovněž jídelní stoly a další praktický nábytek do domácností.

Rate this post
Sdílejte