Hledáte si byt? A jak to vaše hledání vypadá?

Hledáte si byt? A jak to vaše hledání vypadá?

Sdílejte

Hledání v tomto smyslu může mít několik podob. Hledat můžeme ve svém okolí. S otázkou „nevíš o nějakém bydlení,“ se můžete obrátit na kamarády, sousedy, známé nebo kolegy ze zaměstnání. Šance, že vám dopomohou k bydlení snů, je sice mizivá, ale nějaká tu přeci jen je. Možností ale samozřejmě máte mnohem víc.

Můžete si například podat inzerát v lokálním tisku se zněním: „sháním byt k pronájmu či prodeji v určitém cenovém rozmezí.“ A čekat, kdo a zdali vůbec se nám ozve. Velké možnosti v tomto smyslu skýtá internet. Konkrétně surfování po stránkách jednotlivých realitních kanceláří, což je vzhledem k jejich vysokému počtu časově velmi náročné. Zapojit však máte možnost i klasický internetový vyhledávač. Do něj jednoduše zadejte pojmy prodej bytu Praha, byty na prodej Praha či byty k prodeji Praha, a začněte vybírat. Opět to zřejmě bude na dlouho.

Využijte služeb realitních portálů

Celý proces urychlíte, využijte-li služeb nějakého realitního srovnávače, který nabídky jednotlivých realitních kanceláří sdružuje. Bez mála třicet tisíc inzerátů momentálně najdete například na portálu Digireality (digireality.cz). To by v tom byl čert, abyste si v tak bohaté nabídce nevybrali!

Prodej, nebo podnájem?

Portál se specializuje na prodeje i pronájmy. V nabídce najdete nabídky k prodeji i pronájmu bytů, domů, komerčních objektů i pozemků. Samotné vyhledávání nemovitostí tu je jednoduché a intuitivní. Svůj výběr máte možnost filtrovat prostřednictvím lokace, ceny, druhu a dispozičního řešení daného bytu či domu, možná je i podrobnější specifikace požadavků.

Podoba inzerátů

Po rozkliknutí každého inzerátu se vám spolu s jeho podrobným zněním, parametry, fotografiemi, grafickým zpracováním nemovitosti, zobrazí i mapa s jejím přesným umístěním a kontakt na daného inzerenta. Ten buď využijete, nebo budete pokračovat ve hledání.

Portál vás upozorní na nové nabídky i změny cen

Nevěšte hlavu, pokud si napoprvé nevyberete. Server po nezbytné registraci vámi zadané parametry nemovitosti uloží, a pokud se v budoucnu objeví inzerát, jenž jim bude vyhovovat, okamžitě vás na něj upozorní, ať již prostřednictvím e-mailu či technologie RSS, která uživatelům umožňuje nastavit si odběr novinek z ostatních serverů.

Využijte hypoteční kalkulačky

Spoustu dalších nemovitostí vyhovujících vašim požadavkům naleznete přímo pod již otevřeným inzerátem. Další odkaz vás na stránce vás navede k hypoteční kalkulačce, na které si okamžitě spočítáte výši svých potenciálních splátek.

Příklad výše hypotečních splátek

V případě nemovitosti za 2 200 000 a vlastních zdrojů ve výši sedmi set tisíc korun s tříletou fixací by splátky třicetileté hypotéky dosáhly slušných 5711 korun. Je však otázkou, kde seženete bydlení za dva miliony korun a kdo má dnes naspořeno sedm set tisíc?

Využijte další možnosti financování

Čím jsou samozřejmě vyšší hypotéka a nižší úspory, tím jsou vyšší nároky na příjmy žadatele. Podmínky udělování hypoték jsou v současné době velmi přísné a hodně rodin na ně nedosáhne. Ve hře naštěstí jsou i jiné formy financování, jako je například úvěr ze stavebního spoření.

Svůj výběr neuspěchejte

Není toho zrovna málo, co vás na cestě za vaším vlastním bydlením čeká a nemine. Čím dříve přitom začnete, tím dříve budete bydlet, což však neznamená, že byste svůj výběr měli uspěchat. Naopak. Při výběru bydlení snů si spíše dejte na čas. Zakoupení bytu je přeci jen významnou životní investicí, u většiny z nás vůbec nejvýznamnější. Tak si to nepokazte!

Rate this post
Sdílejte