Máte vytopený byt? Začněte s vysoušením

Máte vytopený byt? Začněte s vysoušením

Sdílejte

Potkala vás nepříjemná domácí kalamita v podobě vytopeného bytu? Mohli za to sousedé či počasí? Ať byla příčina jakákoliv, hlavní je problém vyřešit. Přečtěte si tento článek a zjistěte, proč je výhodné využít k vyřešení problému vysoušeče (odvlhčovače) od firmy HEAT.

Proč vysoušení vašeho domu neodkládat?

Váš strop či stěny jsou vlhké a omítka z nich opadává, což je nepříjemná záležitost. Nicméně mnoho lidí si možná ani neuvědomuje, že vysoušení zdiva by se nemělo oddalovat, neboť nejde jen o to, že stěny nevypadají hezky na pohled, ale věděli jste, že to velmi škodí zdraví?

Dlouhodobý pobyt ve vlhké místnosti, například i s existující plísní, je nejvíce škodlivý pro děti či starší osoby, ale dobře nedělá rozhodně nikomu. Jsou známé případy, kdy se jinak zdravým lidem objevilo astma či kožní ekzémy, což mělo souvislost právě s vlhkostí v domě.

Jak správně váš dům vysušit?

Způsobů, jak váš dům zbavit vlhkosti, existuje několik. Některé jsou méně finančně nákladné, ale nemusí být tak efektivní. Dům můžete buď přirozeně odvětrávat či využít pomoc vysoušeče či kondenzačního odvlhčovače.

Přirozeným větráním si například po povodni moc nepomůžete, neboť vzduch v okolí promočeného domu bývá ve většině velmi vlhký, proto se voda ze zdiva de facto nemá kam odvětrat. V tomto případě daleko lépe poslouží odvlhčovací přístroje.

Avšak i k prostému větrání vám můžeme poradit následující. Ideálním způsobem vysoušení mohou být teplotní šoky v místnosti. Uzavřenou místnost nejdříve vytopte, aby se kvalitně prohřála, následně ji intenzivně vyvětrejte a opakujte. Také dobře funguje otevírat okna, která jsou naproti sobě, aby takto vznikl průvan.

Vysoušeč či odvlhčovač?

Dalším, velmi doporučovaným, řešením je využití profesionálního teplovzdušného vysoušeče, který může běžet na elektřinu, naftu či plyn. Vysoušeč se hodí do neuzavřených místností s menší vlhkostí.

Teplovzdušný vysoušeč funguje na principu ohřevu vzduchu, čímž také vstřebá více vlhkosti. Vzduch zároveň prohání prostorem až ven. Také je možné jím foukat teplý vzduch přímo na zeď, je ale nutné jej přibližně po půl hodině vždy posunout na jiné místo.

Naopak kondenzační odvlhčovač umístěte spíše do uzavřených místností, pokud možno s okny, dveřmi i prahy dveří. Absorbuje více vlhkosti, proto jej oceníte v pokojích či sklepech postižených povodní. Vysoušení odvlhčovačem zdiva většinou zabere několik dní.

Je důležité si uvědomit, že odvlhčovač vzduch v místnosti nejdříve vysuší a až poté začíná absorbovat vlhkost ze zdiva. Takto vysoušená místnost by se proto vůbec neměla větrat okny vlhkým venkovním vzduchem. Jinak celý proces ztratí smysl.

A na závěr, co dalšího může vlhkost ve vašem domě vlastně způsobovat? Nejčastěji se jedná o špatně provedenou hydroizolaci například u novostaveb či lidské činnosti jako jsou například výpary při vaření či sušení prádla.

 

 

Rate this post
Sdílejte