Přepis energií při změně bydliště – jak postupovat

Přepis energií při změně bydliště – jak postupovat

Sdílejte

OKdo židli má, ten bydlí. Potmě a v zimě vám ale ani ten nejhezčí nábytek moc platný nebude. Mnohem důležitější je, abyste v novém bydlišti měli potřebné energie. Jak postupovat při jejich přepisu?

Předávací protokol vám dá jistotu do budoucna

Při stěhování nenechávejte nic náhodě. I když už se vidíte v novém, dejte si do pořádku vše potřebné i ve starém bydlišti, abyste později nedoplatili na ledabyle předanou domácnost novému majiteli, a to doslovně. V bytě nebo domě, odkud se stěhujete, zkontrolujte stavy elektroměru či plynoměru a zapište si nebo ještě lépe nafoťte jejich stav.

„S novým nájemníkem sepište předávací protokol, potřebný formulář najdete na webech dodavatelů. Jinak se může stát, že bude dál utrácet na váš účet, a vy mu to budete jen stěží dokazovat,“ upozorňuje na důležitou maličkost, na kterou se však často zapomíná, Juraj Ondris z SPP, dodavatele plynu a elektřiny.

Bránit se proti zneužití vašeho jména a účtu můžete i tehdy, pokud vašeho budoucího nástupce v bydlišti neznáte. „Informujte svého dosavadního dodavatele plynu a elektřiny o ukončení smlouvy na tomto odběrném místě a sdělte mu finální stav měřidel,“ upřesňuje Juraj Ondris z SPP.

Pokud jste byli až dosud spokojeni s cenou i službami svých dodavatelů energií, není žádný důvod je měnit. „Bez obav je kontaktuje a domluvte se na změně odběrného místa. Výhodnou cenu elektřiny nebo plynu si můžete bez problémů ´přestěhovat´“, popisuje Juraj Ondris péči o zákazníky v SPP.

Na novém bydlišti je potřeba nechat převést odběr energií na sebe. Do formuláře uvedete adresu a kontakty na stávajícího zákazníka, aby mu mohla být zaslána konečná faktura. Jako nový zákazník (nájemce, vlastník) vyplňte rovněž své požadované údaje.

Většinou se proces přepisu energií a změna vašeho odběrného místa zvládne rychle a není důvod, abyste byť jen na den nebo dva zůstali bez jejich dodávek. V tuto chvíli nastává také vhodný čas případně si vybrat jiného dodavatele energií, než volil pan domácí před vámi nebo než jste měli dosud, pokud jste nebyli spokojeni.

V případě elektřiny si jen dejte pozor, abyste neskončili u dodavatele s méně výhodnou cenou. Některá distribuční území sice nabízejí přepis online, ale často jste pak vázání nabídkou produktů dominantního dodavatele energií. Což nemusí být vždy výhodné. Vše si tedy pořádně prověřte, popřípadě zkonzultujte s odborníky.

Dluhy za energie za nikoho cizího platit nemusíte

Pokud je ve vašem novém bydlišti nainstalovaný plynoměr, vyberte si dodavatele plynu, který naplňuje vaše představy. Porozhlédněte se po nabídkách, přečtěte si recenze, zkušenosti zákazníků, porovnejte si je na některé ze spolehlivých internetových kalkulaček energií.

02

„Nebo se můžete rovnou obrátit například na naše odborníky z SPP. K ničemu vás to nezavazuje a rádi vám pomohou,“ upřesňuje postup Juraj Ondris z této dodavatelské společnosti, mezi jejíž odběratele plynu a elektřiny patří více než 1,3 milionu zákazníků na Slovensku a v České republice.

Pokud předchozí nájemníci zůstali dlužni a plyn jim byl odpojen, vás se to netýká. Učiňte potřebné kroky k obnovení dodávky. Pohledávka za spotřebované energie je vždy vymáhána po dlužníkovi, za nikoho nic platit nebudete.

Rate this post
Sdílejte