Vestavné trouby jako stylový doplněk kuchyně

Vestavné trouby jako stylový doplněk kuchyně

Sdílejte

Vestavné trouby jako stylový doplněk kuchyně

Pokud zvažujete koupi nové kuchyně, společně se vzhledem kuchyňské linky se jistě zaměřujete i na výběr kvalitních spotřebičů. V současnosti jsou trendem vestavné spotřebiče, které jsou zabudované do jednotlivých skříněk a kromě skvělých užitných vlastností podporují krásu celého kompletu. Mnohé truhlářské firmy totiž umožňují u vestavných spotřebičů jejich čelní desku přizpůsobit designu ostatních skříněk kuchyňské linky. Podívejme se nyní blíže na vestavné trouby – jak si vybrat tu pravou a jaké značky na našem trhu můžeme najít.

Jak vybrat vestavnou troubu?

Ať už zvolíme vestavnou troubu Whirlpool nebo Mora, musíme při sestavování nové kuchyňské linky zohlednit fakt, že trouba by neměla být umístěna v bezprostřední blízkosti lednice nebo mrazáku a také dobře rozmyslet její pozici s ohledem na dostupné pracovní plochy.

První kritérium, které bychom měli při výběru nové vestavné trouby zvažovat, je její velikost. Pečete často nebo jen na Vánoce? A pokud pečete, tak pro kolik lidí? Rozdílné potřeby bude mít svobodný muž a jiné rodina se třemi dětmi. Standardně se nabízí trouby o velikosti 55-75 litrů, na trhu jsou ale i tzv. kompaktní trouby s objemem okolo 45 litrů. Pokud byste zvolili příliš velký objem vestavné trouby, než jaký využijete, budete mít vyšší náklady na energii a pečení bude pomalejší – déle trvá rozehřátí celé trouby.

Nedávno se na trhu objevily také parní trouby, které jsou nabízeny samostatně nebo v kombinaci s klasickou elektrickou vestavnou troubou. U nekombinovaných objem začíná okolo 23 litrů, u kombinovaných se pak pohybuje mezi 32 až 45 litry.

Druhou rozhodující kategorií, kterou doporučujeme při volbě spotřebiče sledovat, je její energetická třída. Rozhlížejte se pouze v kategorii A, při větším objemu trouby jsou vhodnější kategorie A-10 %, A-20%, A-30% nebo dokonce A-40%.

Jaké funkce by měla Vaše nová vestavná trouba mít? Můžete vybírat ze široké nabídky: horní, spodní ohřev, gril, horký vzduch, rozmrazování potravin, samočištění trouby či rovnoměrná distribuce tepla pomocí ventilátoru. Podle funkcí, které upřednostňujete, si pak vyberete vhodný typ trouby – například vestavnou horkovzdušnou troubu nebo multifunkční troubu s rozdílným počtem programů – ale i zde volte s rozmyslem, při vyšším počtu programů je pak složitější ovládání.

Příjemné je, pokud má vestavná trouba prosklená dvířka – při pečení či grilování můžete sledovat jeho průběh.

Zajímavou součástí vybavení je možnost samočištění. Pyrolýzu nebo katalýzu (efektivní samočištění rozehřátím na vysokou teplotu až kolem 500°C) najdeme u některých modelů vestavných trub Whirlpool, BEKO, Siemens, Gorenje a dalších.

Vestavné trouby Mora zase mají speciální čistící program Water systém. Pomocí této funkce se trouba sporáku MORA čistí velmi snadno, bez velké námahy a téměř sama. Stačí do pekáče nalít asi 0,5 l vody a vložit na dno trouby. Teplotu na termostatu nastavíte na 50 – 60°C po dobu 30 minut. Po uplynulém čase troubu vypnete. Vnitřek trouby se hezky „odmočí“ a trouba se snadno vytře.

Vestavné trouby Whirlpool zase nabízí u většiny svých modelů speciální vnitřní úpravu dvířek SMART-CLEAN. Ta zamezí zašpinění připálenými zbytky jídla a údržba trouby je díky tomu úžasně jednoduchá. Dvířka se díky dvojitému sklu nikdy nerozpálí a zajistí tak bezpečnost pro celou vaši rodinu.

Převážná většina vestavných trub je elektrická, pokud však trváte na plynové vestavné troubě, najdete ji například u výrobce TEKA.

Vestavné horkovzdušné trouby obsahují ventilátor, který zajišťuje rovnoměrné proudění horkého vzduchu. Jedná se o zdokonalený systém pečení horkým vzduchem, díky němuž vzduch nepřetržitě cirkuluje troubou. Požadované teploty je tak dosaženo mnohem rychleji než u běžné trouby a současně není potřeba troubu předehřívat, takže se ušetříte čas, energii a tím i peníze.

Za zmínku stojí také vestavné trouby se speciální povrchovou úpravou nerezových ploch, která zabraňuje otiskům prstů. Tu nabízí například výrobky firmy Whirlpool pod jménem Design Cube Systém.

Vestavné trouby Whirlpool rovněž často poskytují technologii 6. smysl. Ta  zaručí dokonalou přípravu pokrmů díky senzorům, které nastaví parametry přípravy pokrmů tak, aby bylo dosaženo těch nejlepších výsledků. Stačí jen vybrat jeden z receptů a trouba už udělá vše ostatní, má totiž celý proces přípravy jídla trvale pod kontrolou.

Při výběru radíme sledovat i možnost nabídky prodloužené záruční lhůty, kdy kromě standardní 2leté záruky dostanete navíc buď prodloužení klasické záruky o několik let, nebo třeba několikaletou garanci na náhradní díly.

Výrobci vestavných trub

Vestavné trouby má ve svém sortimentu řada více i méně známých výrobců. Určitě znáte nebo možná vlastníte vestavnou troubu značek Mora, Whirlpool, Beko, Siemens nebo Gorenje. Méně známými výrobci pak jsou například Bauknecht, Blomberg, Brandt nebo TEKA.

Rate this post
Sdílejte