Rekuperační jednotky jsou běžnou součástí nízkoenergetických domů

Rekuperační jednotky jsou běžnou součástí nízkoenergetických domů

Sdílejte

Rekuperace je pojmem, který se hojně skloňuje v souvislosti s nízkoenergetickým a pasivním bydlením. Rekuperační systém totiž dokáže ušetřit náklady na provoz, a ještě navíc vyčistí vzduch, který doma dýcháte.

Rekuperační jednotky využívají znečištěný vzduch z místnosti, potrubím ho odvádí a použijí pro ohřátí vzduchu přicházejícího venku. Ten díky tomu do místnosti vstupuje již předehřátý. Je to jako byste větrali, ale nemusíte vůbec otevírat okno, vzduch je čistší, a navíc ušetříte za vytápění, protože si v zimě dovnitř nepouštíte přímo studený vzduch. A v létě? Rekuperace může fungovat i opačně a napomoci s chlazením.

Rekuperace se hodí i do bytu

Pokud jste získali pocit, že rekuperace vzduchu je vhodná spíš pro nízkoenergetické novostavby, nenechte se mýlit. Hodí se do každého domu i bytu.

Rekuperace do bytu je menší, například jako elektrická trouba. Vadit vám nebudou, moderní modely nejsou hlučné. Spíše naopak, hluku vás zbaví. V noci nebudete muset větrat s otevřeným oknem, a tak vás nebudou budit zvuky z ulice.

Správná velikost rekuperační jednotky se vybírá podle využití jednotlivých místností a počtu obyvatel, s výběrem vám nejlépe pomůže odborná firma.

Užijte si vzduch bez bakterií, pylů a prachu

Rekuperační jednotka má pylový filtr, takže zamezí vniku alergenů a alergici budou jásat. Z domu odvede vzduch plný bacilů, kouře i zápachů z vaření, a jelikož dovnitř stále přivádí čerstvý vzduch, zabrání také vzniku plísní.

A kolik taková rekuperace stojí? Podívejte se například na rekuperace Aldes a vyžádejte si bližší informace. Počáteční investice se určitě vyplatí, investujete totiž do vašeho pohodlí a zdraví.

Rate this post
Sdílejte