5 důvodů proč vytáhnout legíny ze skříně

5 důvodů proč vytáhnout legíny ze skříně

Sdílejte

Store 984393 1280

Jsou pohodlné, jsou módní, jsou hravé. Řeč je tady o legínách, které mají spoustu zastánců i odpůrkyň. Jaké jsou výhody jejich nošení a kdy je lepší nechat je doma?

Zajišťují pohodlí

Legíny jsou prostě pohodlné. Už to by mohlo stačit jako důvod pro jejich výběr. Na rozdíl od jiných druhů kalhot, které mohou tlačit, škrtit nebo stahovat, legíny zajišťují nohám i pasu maximální komfort. Vyrábí se většinou z umělých materiálů, typické jsou lycra (neboli elasten), nylon, polyamid nebo polyester. Ale používá se i bavlna, viskóza, hedvábí či vlna. Protože primárně slouží ke sportu, byly navrhnuté tak, aby nikde neomezovaly v pohybu, neodstávaly, prostě dokonale seděly na tělo.

Ovšem tím se dostáváme hned k prvnímu problému, které nošení legín přestavuje: sedí přímo na těle. V podstatě jde o typ spodního prádla a jeho nošení má svá pravidla. Kdo se s nimi neseznámí, může snadno na ulici vyvolat smích.

Zásada č. 1:

Zvolte vždy tu správnou velikost. Raději o trochu větší než menší. Protože jsou legíny upnuté, můžou mít tendenci se zařezávat, nebudou-li v naší velikosti. A nikdo nechce vidět spodní prádlo a rozkrok rýsující se pod vrstvou tenké látky.

Zeštíhlují nohy

Nejuniverzálnější a nejběžnější barva pro legíny je černá. Ta má navíc tu skvělou vlastnost, že pomáhá nohy opticky zeštíhlit. Zeštíhlující efekt dodá i nohavice s jiným barevným motivem po stranách. Kdo chce účinek ještě víc podpořit, může použít legíny ze stahovacího materiálu. Tady ale musí počítat s větším nepohodlím a zřejmě není nejlepší nápad nechat si stahovací látku na sobě osm hodin.

Ani tato výhoda ale není bez rizika. Opět platí určité zásady, jinak nohám nepomůže nic a legíny naopak podtrhnou jejich nepříliš výstavní tvary. 

Zásada č. 2

Pro zeštíhlení doplňte černé legíny vysokými podpatky. Zároveň sáhněte po dlouhé tunice. Tu můžete přepásat páskem, čímž vynikne pas a nožky se ještě víc protáhnou. Nechceme, aby naše pozadí bylo bez zakrytí. To legínám opravdu nesluší a bývá nejčastější chybou při jejich nošení.

Vytvářejí zajímavé kombinace

Nemusíme zůstat jen u univerzální černé. Legíny se vyrábějí v nepřeberném množství barev a vzorů. Můžou být decentní i „ulítlé“, raději by ovšem neměly být v tělové barvě. Místo toho můžeme vyzkoušet květinové vzory nebo exotické listy. Ženy, která mají tlustší nohy, si na vzorované nohavice musejí nicméně dát pozor, aby se jim stehna ještě víc nerozšířila. Běžné jsou také legíny v imitaci normálních kalhot. Každopádně je potřeba si pohlídat tloušťku látky. Ta by neměla být příliš tenká, jinak skrz ni bude prosvítat spodní prádlo i kůže.

Zásada č. 3:

Abyste se vyhnuly faux-pas, raději pod legíny navlékněte bezešvé spodní prádlo. Je nejen příjemné na těle, ale také se pod oblečením nerýsuje.

Vracejí se do módy

Do sportovních kolekcí se dostaly v polovině minulého století. V 80. letech jimi hvězdy oživily své outfity, a tak se legíny postupně staly součástí běžného dámského šatníku. Velký návrat zažívaly v poslední dekádě, a i kdyby se mohlo zdát, že už nejde o žádné žhavé módní téma, podzim 2020 by opět mohl patřit legínám. Konkrétně těm lesklým či v imitaci kůže.

Zásada č. 4:

Trend velí jasně – nohavice až ke kotníkům. Ty končící v půli lýtek nebo pod koleny schovejte raději do šuplíku. Možná je vytáhneme za pár let.

Ke sportu všeho druhu

U legín sloužící ke sportu naštěstí žádné velké zásady nejsou. Mají ženě především sedět, zajišťovat pohodlí a usnadňovat pohyb. V jaké budou barvě nebo délce je už zcela na nositelce. Jen pas je lepší zvolit vyšší a materiál by měl být funkční, aby odváděl správně pot od těla.

Zásada č. 5:

Sportovní legíny patří ke sportu a klidně se můžeme nechat na nohách i doma. Ne však ve společnosti. I když móda cyklistických kraťasů už tu také byla, takže vlastně proč ne.

A do jaké kategorie se řadíte vy? Líbí se vám legíny jako součást outfitu, nebo je raději nenosíte ani do posilovny?

 

Rate this post
Sdílejte