Arbortektura: Síla ohebnosti

Arbortektura: Síla ohebnosti

Sdílejte

Y3Nemusíte být velkým znalcem ani milovníkem architektury, arbortektura ale okouzlí každého. Je nevšedním a nadčasovým spojením přírody a architektury. Představuje neobyčejný způsob, jak vrátit městům zeleň plynulým splynutím přírody a okolních budov.

Budování, které si dává na čas

Arbortektura je způsob tvarování stromů pomocí růstu, proplétání a ohýbání.Stromy nebo jiné dřevnaté rostliny jsou takto tvarované do různých uměleckých dekorativních forem, nábytku či dokonce staveb. Nejstaršími a dodnes funkčními exempláři jsou stromové mosty v severovýchodní Indii v části Meghalaya.

Y1

Živý most, Meghalaya, India

Zdroj:http://www.lideazeme.cz/files/imagecache/dust_filerenderer_normal/files/upload/story_press/7806/22_23meghalaj_jpg_561f6105bc.jpg

Tvarování různých struktur je možné z jednoho nebo více druhů dřevin. V případě více druhů musí být stromy stejné, anebo alespoň příbuzné, aby dokázaly spolu srůst a fungovat jako celek.

Tvarování těchto staveb není krátkodobou záležitostí. Stromy potřebují na růst čas a vhodné podmínky. “Budování” takové stavby trvá v průměru 15 let.

Pro architekty je to tedy dlouhodobý a hlavně dynamický projekt, na který nestačí jen cad programy, nákres a stavební firma, která to celé postaví. Tato stavba se neustále mění a je potřeba se o ni starat.

Ze stromů se dá pomocí arbortektury vytvarovat téměř cokoliv. Designový doplněk zahrady, neobvyklý nábytek nebo celé budovy.

Vůbec první křeslo, které doslova vyrostlo ze stromů dokončil v roce 1814 John Krubsack. John Krubsack byl americký bankéř a farmář, který se kromě jiného věnoval štěpení stromů a výrobě nábytku z různých kusů dřeva.

Během jedné víkendové procházky po lese se svým synem, kdy hledali vhodné kusy dřeva na další Krubsackové výtvory, se mu zrodil v hlavě nápad na vypěstování křesla. Nápad se rozhodl realizovat a po 11 letech se dočkal finálního produktu.

Y2

John Krubsack a jeho kreslo

Zdroj: http://treeshapers.net/wp-content/uploads/2011/04/john-krubsack-chair-small11.jpg

O něco rozměrnější projekt se rozhodlo realizovat německé architektonické studio Buobotanik. V rámci projektu Plane Tree Cube se snaží princip zelených staveb zakomponovat přímo do městských budov. V německém Nagolde blízko Stuttgardu nejdříve v autocad lt nakreslili a později postavili několika poschoďovou konstrukci, která slouží jako dočasná opora a šablona pro růst a tvarování stromků, které by měly v budoucnosti sloužit jako živá konstrukce budovy.

Y3

Rastúca stromová konštrukcia v Nagolde, Nemecko

Zdroj:https://www.ar.tum.de/fileadmin/_processed_/e/b/csm_platanenkubus-farbig_7a664d9df0.png

Arbortektura učarovala více německých architektů a stavby na principu živé konstrukce tak najdeme na více místech.

Y4

Živý kostol v nemeckom Pappenheime

Zdroj: Gav Harrison Photography https://lh3.googleusercontent.com

Y5

Auerworld Palace, Nemecko

Zdroj:https://images.squarespace-cdn.com/

Arbortektura je jedním z mnoha odvětví architektury, která se snaží propojit stavebnictví a přírodu.Přinést více zeleně městům a vrátit betonovým džunglím osvěžující vánek lesa. Programy na kreslení jim v tom pomáhají.

Možná je i jedním z řešení, jak v hustě zastavěných oblastech znovu oživit přírodou. Není náročná na prostor a stromy jsou přímou součástí staveb, podobně jako zelené střechy nebo vertikální zahrady.

 

Rate this post
Sdílejte