Opravdu víte, na jaké matraci a v čem spíte?

Opravdu víte, na jaké matraci a v čem spíte?

Sdílejte

Post Azzo Inter

V posteli a peřinách trávíme každý den mnoho hodin.  A i když se domníváme že pravidelně povlékáme lůžkoviny, a větráme peřiny i polštáře, na matrace jako bychom zapomínali. A přitom i ony jsou ideálním prostředím pro množení bakterií.

Nechceme vás děsit, ale víte, že společně s námi v posteli a matraci spí i miliony bakterií, roztočů a dalších mikroorganismů? Podle nedávné zahraniční studie společnosti Amerisleep je prokázané, že čtyři týdny neměněný povlak polštáře obsahuje asi 12 milionů KTJ (pozn. kolonie tvořící jednotky) bakterií na čtvereční palec. Ne lépe si vede stejně dlouho neměněný povlak na peřinu. V něm se vyskytuje „pouhých“11,3 milionů KTJ bakterií na čtvereční palec.

Lucy Xdura

A pokud se domníváte, že tato hodnota nic tak hrozného není, přidáme pro srovnání ještě dvě překvapivá měření – na toaletním prkénku je asi 172 KTJ a ve psí misce 306 tisíc KTJ. Bakterie, které se v nepraném ložním prádle vyskytují prokazatelně způsobují zápal plic či různé infekce. K tomu přidejme ještě prachové roztoče, kteří zase velmi často způsobují alergie.

Opravdu se vám chce v něčem takovém spát? Přitom řešení je tak snadné – povlečení pravidelně měňte. A peřiny i matrace čistěte.  Uspokojivý čas pro výměnu povlečení je po sedmi nocích, nejdéle však po dvou týdnech. Pokud berete do postele své mazlíčky, měňte lůžkoviny ještě častěji. Deky a polštáře je třeba také čas od času vyprat – s umělou náplní čtyřikrát do roka nejlépe s nástupem nového ročního období, péřové zhruba dvakrát do roka nechte vyčistit. Minimálně dvakrát ročně byste měli nechat také odborně vyčistit matrace.

Naše doporučení: pokud jste vnímavější a citlivější na roztoče, využijte možnosti pro matrace a anatomické polštáře, vybrat polštář potah Greenfirst, který je vhodný i pro děti a má schopnost likvidovat až 100% roztočů i po několika vypráních.

 

 

Rate this post
Sdílejte