Před topnou sezonou nezapomeňte na revizi plynového kotle

Před topnou sezonou nezapomeňte na revizi plynového kotle

Sdílejte

KotelAčkoliv nyní venku panují vysoké teploty a léto je v plném proudu, je už pomalu na čase přemýšlet o příchodu zimy a topné sezony. Máte-li doma plynový kotel, nezapomeňte na jeho odbornou kontrolu.

Proč provádět pravidelnou revizi kotlů

Zanesený plynový kotel a jeho spalinové cesty mohou nadělat pořádnou paseku. Sníží se jeho účinnost, zkrátí se životnost, navíc mohou vzniknout škody na majetku a zdraví osob. Revize kotlů pomáhají najít a odstranit vady na zařízeních. Minimalizuje se tím riziko, že dojde k úniku oxidu uhelnatého, který je velmi toxický a lidem poměrně rychle způsobuje otravu. Každým rokem zemřou desítky lidí v důsledku otravy oxidem uhelnatým, přičemž za tím často stojí právě špatný stav plynového kotle.

Kdy provést kontrolu plynového kotle?

Stav plynového kotle byste jako laici měli hlídat neustále. Jakmile se u něj objeví nějaká závada, je třeba co nejrychleji povolat odborníky. Kromě toho se ale má provádět pravidelná revize kotlů, a to alespoň jednou ročně. Zpravidla před započetím topné sezony, případně po jejím skončení. Revizní technik vám na základě kontroly vystaví potvrzení, že je vše v pořádku, potažmo vám doporučí opravu či výměnu zařízení. S vyhledáním vhodného specialisty vám pomůže dodavatel plynu, čímž si usnadníte práci. Mějte na paměti, že tito technici mají před topnou sezonou vždy hodně práce, tudíž je vhodné si jejich služby zajistit s dostatečným předstihem.

Jak je to s cenou za revizi?

V současnosti je za plynový kotel cena pro běžnou domácnost obvykle v řádech desítek tisíc korun, záleží samozřejmě na značce a výrobci, velikosti a výkonu spotřebiče i dalších parametrech. Samotná pravidelná revize kotlů pak vyjde na stovky korun ročně, což není nijak velká suma. Zvláště tehdy, vezmete-li v potaz, že se díky ní prodlužuje životnost zařízení a dochází ke zvýšení bezpečnosti ve vaší domácnosti.

Rate this post
Sdílejte