Řasokoule jsou spíše domácím mazlíčkem než rostlinkou

Řasokoule jsou spíše domácím mazlíčkem než rostlinkou

Sdílejte

Set Maly Koren RasokouleCladophora aegagropila neboli řasokoule je vodní rostlina složená z tisíců řasových vláken. Má tvar roztomilé kuličky, někdy trochu šišaté, když ji dostatečně nemazlíte. Řasokoule je totiž částečně takový domácí mazlíček. Mnozí lidé si vymýšlí dokonce jména pro řasokoule, s velkou péčí pozorují, jak dorůstají a množí se.

Staly se populární až v posledních letech, přitom s námi sdílejí svět již odnepaměti. Řasokoule žijí v jezerech, nejraději v těch chladných. Poprvé byly objeveny v rakouském Zeller See v roce 1824, avšak doma jsou také v Japonsku, Skotsku, Estonsku či na Islandu. Dožívají se až stovky let, takže s vámi s velkou pravděpodobností prožijí celý život.

Jak se starat o řasokoule?

Už víte, co je řasokoule, možná vám ale vrtá hlavou, jak se o tyto malé kuličky starat. Neděste se, pěstování řasokoulí zvládne opravdu každý, i ten, kdo pravidelně zapomíná na zalévání květin. Řasokoule totiž žijí ve vodě a zalévat se nemusí. Když jde všechno dobře, jediná péče spočívá v tom, že jim jednou za čtrnáct dní vyměníte vodu. Zároveň je fajn vzít je čas od času do ruky, promnout a hezky prokoulet mezi dlaněmi, aby si držely svůj kulatý tvar.

Když řasokoule zežloutne či zhnědne: Zkuste zvážit, na jakém místě ji máte. Řasokoule nemají rády přímé sluneční světlo, nehodí se tedy mít je umístěné na okně apod. Pomáhá také přidat do vody trochu akvarijní soli (ne kuchyňské!).

Když zčásti zhnědne a je slizká: Postižené místo odtrhněte, zbytek řasokoule bude žít dál. Je-li slizká, zkuste častěji vyměňovat vodu a kouli vždy propláchnout pod tekoucí vodou.

Když se řasokoule rozpadne: I k tomu sem tam dochází. Buď můžete z nového kousku postupně tvarovat novou řasokouli, nebo oba dva kusy jemně svažte přírodním provázkem a počkejte, než srostou. Jde ale o dlouhodobější proces, řasokoule obecně rostou velmi pomalu.

V čem řasokoule pěstovat?

Postačí jakákoliv průhledná nádoba, takže teoreticky i obyčejná sklenice. Za určitých okolností lze řasokoule pěstovat dokonce v akváriu s rybičkami. Úplně nejčastěji si však lidé pořizují menší designové skleněné dózy. Řasokoule lze pěstovat třeba i v závěsné skleněné dóze, fantazii se meze opravdu nekladou.

Prvním českým e-shopem prodávajícím výhradně řasokoule je Řasokoule.eu. Tam koupíte i celé sety řasokoulí s dózou, případně také dózy samostatně. Jde o ručně vyráběná akvária z borosilikátového skla a dózy na kořenech. Řasokoule v nabídce jsou malé, nebo přímo baby. Baby řasokoule mají velikost 0,3 až 0,7 cm. Zpočátku rostou rychleji, pak dorůstají cca 0,5 cm ročně, tak buďte trpěliví. S trochou trpělivosti se navíc i vy můžete dočkat chvíle, kdy se vám řasokoule rozmnoží. A nezapomeňte je pravidelně mazlit, jen tak budou hezky kulaté.

Rate this post
Sdílejte