Výběrem matrace můžete významně ovlivnit kvalitu spánku během jeho jednotlivých etap

Výběrem matrace můžete významně ovlivnit kvalitu spánku během jeho jednotlivých etap

Sdílejte

5wcyjkdt T

Bez kvalitní matrace bude váš spánek jen těžko plnohodnotný. Vyberte si takovou matraci, na které se vám bude dobře ležet a kvalitně spát. Vždyť spánkem člověk stráví přibližně 7 – 9 hodin každý den. A nezapomínejte – spáváte-li dlouhodobě méně než 7 hodin, nebo naopak déle než 10 hodin denně, pak je to podle odborníků skutečně špatně.

Proto je důležité mít kvalitní postel s kvalitní matrací, na které se bude dobře odpočívat. Nabídka je skutečně široká. Co se matrací týče, vybírat můžete z měkkých, středně tvrdých až tvrdých. Výplň každé z nich tvoří buď pěna, nebo pružiny. A je jedno, zda mluvíme o malých nebo o těch manželských o rozměrech 180 x 200 cm. Nelze samozřejmě zapomenout na cenu. V této souvislosti si zapamatujte, že i některá nejlevnější matrace 180 x 200 cm může být kvalitní. Stačí jen být trpělivý a pečlivě hledat. Při hledání ovšem nezapomínejte, že ta správná matrace by měla splňovat několik kritérií, například:

  1. pohodlí během spánku,
  2. odpovídající životnost,
  3. správný podklad pro páteř.

Výrobci matrací se již dnes na tyto vlastnosti zaměřují. Ovšem pokud se chcete vedle svého partnera či partnerky dobře vyspat, bude důležité, aby každý z vás měl dostatečné místo kolem sebe. Máte na výběr jednu velkou matraci o rozměru 180 x 200 nebo dvě menší o rozměrech 90 x 200. Záleží co vám bude vyhovovat. Pokud se shodnete na typu a tvrdosti matrace, můžete klidně koupit jednu společnou. Pokud při výběru bude každý z vás preferovat jinou tuhost, můžete samozřejmě koupit dvě, které vložíte do postelové konstrukce. Výhodou té společné je absolutní komfort; nemůže se vám například stát, že během spánku sklouznete do rýhy, která je odděluje. Uprostřed může nerušeně spát také vaše malá ratolest. Jedinou potíží s velkou matrací může být jen velká váha a s tím spojená těžší manipulace a přesuny.

Nezbytnost spánku

Spánek je nedílnou součástí života každého z nás. Je smutné, že jeho kvalita bývá často opomíjena a podceňována. Už proto, že různé studie prokazují, že má velký vliv na správné fungování našeho mozku (myšlení, mluva, tvořivost). Třeba spánkový dluh se projevuje zhoršenými pohybovými a paměťovými schopnostmi či nesoustředěností. Proto je radno spánek nepodceňovat. Z krátkodobého hlediska mohou ti nevyspalí pociťovat druhý den únavu. Ovšem dlouhodobé zanedbávání spánku se projeví různými zdravotními komplikacemi (korpulentností, nemocí zvanou diabetes mellitus (vyšší množství cukru v krvi), poruchy obrany schopnosti aj). Nezapomínejte, že během spánku tělo stále funguje na značné obrátky a ve váš prospěch.

Spánkové etapy

Fáze spánku dělíme na rem a non rem fázi. Během rem fáze mozek člověka pracuje, ve fázi non rem je naopak utlumen. Tyto cykly se během spaní střídají a postupně zkracují svoji délku trvání až k úplnému probuzení. Během non rem fáze si projdete několika etapami od slabého po tvrdé spaní. V první fázi spánku vás může ještě lehce kdokoliv vzbudit, protože je stále povrchový. Stačí, aby se vás někdo dotknul, zašustil nebo promluvil a vy okamžitě reagujete. Hlubší spánek přichází následně. Netrvá dlouho dobu (okolo 15 minut).

Tepová frekvence srdce a dech se zvolňuje. Následuje další fáze, během které je nejtěžší člověka probudit (délka okolo 45 minut). Pokud se z této fáze z jakéhokoliv důvodů probudíte, jste prostorově zmateni a chvíli musíte vyčkat, než se plně zorientujete a pochopíte, co se děje. Tato třetí spánková fáze předchází čtvrté fázi, během které je svalová aktivita člověka téměř nulová.

Pro zajištění kvalitního spánku hraje důležitou roli pravidelnost. Nepoužívejte telefony těsně před spánkem. Zajistěte příjemné prostředí místnosti, ve které spíte, a hlavně pohodlnou matraci. Právě na ní budete trávit hodně času. Klidná místnost a tma pro jsou pro spánek rovněž žádoucí. S kvalitou spánku vám může pomoci také přírodní medicína.

A co vy? Jak spíte?

Rate this post
Sdílejte