Jak předcházet únavě při práci na počítači?

Jak předcházet únavě při práci na počítači?

Sdílejte

Youtuber 2838945 640

Trávíte u počítače velkou část vašeho dne a cítíte, že se to podepisuje na vašem zdravotním stavu a jste více unavení? V článku se dozvíte tipy, jak s únavou za počítačem skoncovat a podávat tak lepší pracovní výkony.

Ergonomie pracoviště

Zdravé pracovní prostředí a vybavení by mělo být standardem každého pracoviště. Správnou pozicí těla při práci za počítačem předcházíte nejen mnoha zdravotním rizikům, ale také únavě a snížené produktivitě.

Samozřejmostí je kvalitní ergonomická židle, nejlépe s možností dynamického sezení, která podpoří správné držení těla a uleví namáhaným partiím. Výbornou vychytávkou, která vnese do vašeho pracovního života nový rozměr je polohovací stůl, umožňující střídání pozic vsedě a vestoje. Díky mechanismu s elektrickým motorem je možné snadno nastavovat výšku stolu od 58 do 123 cm. Dále je pak na trhu mnoho ergonomických doplňků – speciální podložky k myši a klávesnici, držáky monitorů nebo podnožky.

Cvičení

Vědecké průzkumy potvrzují, že při problémech s únavou, ospalostí a špatnou koncentrací pomáhá pravidelný pohyb a cvičení.

Cvičení v kanceláři

Udělejte si při práci za počítačem pauzu na protažení, většinu cviků zvládnete vsedě a diskrétně na kancelářské židli. Krční páteř uvolníte pomalými půlkruhy hlavou od jednoho ramene k druhému nebo přitahováním brady k hrudníku. Ruce protáhnete natažením paže před sebe, ohnutím dlaně směrem k zemi nebo ke stropu, a vyvíjením mírného tlaku na dlaň směrem k tělu druhou rukou. Ramenům a pažím pomůžete od napětí tím, že jednu ruku zapažíte, druhou vzpažíte a pokrčením v loktech se snažíte prsty spojit obě ruce dohromady, následně cvik provedete i na druhou stranu. Protažení hýždí a nohou docílíte tak, že ohnutou levou nohu kotníkem opřete o koleno pravé nohy a levou rukou lehce tlačíte na vnější část levého kolene, opakujete i na druhou stranu. Všechny cviky provádějte se srovnaným tělem, rovnými zády, otevřeným hrudníkem a rameny směřujícímí dolů. Nezapomeňte u cvičení pravidelně dýchat.

Cvičení ve volném čase

Pohyb je nezbytné zapojit i do volného času mimo kancelář. Proti únavě výborně funguje cvičení jógy, pilates, Tai Chi, tanec, posilování a v neposlední řadě chůze na čerstvém vzduchu. Pokud vám čas nedovolí chodit na pravidelné lekce nebo tréninky, věnujte alespoň pár minut večer protažení těla doma v obývacím pokoji. Velmi efektivní jsou cviky na pěnovém válci, cviky s balančními podložkami nebo overballem.

Jak ulevit očím

Při časté práci na počítači může docházet k problémům se zaostřováním, syndromu suchého oka nebo syndromu počítačového vidění, který se projevuje nepříjemným pálením, řezáním, bolestmi hlavy, dvojitým či rozostřeným viděním. Jak těmto problémům předejít?

Nastavení monitoru

Správně nastavený jas, kontrast, velikost a barva písma, jsou důležité aspekty pro menší namáhání očí. Každému vyhovuje něco jiného a měl by si najít své optimální nastavení. Pokud celý den luštíte na obrazovce malá písmena, je logické, že oči budou více unavené.

Brýlemi proti únavě

Obrazovky počítačů, televizí, tabletů, telefonů a dalších elektronických zařízení, některé zářivky – to všechno jsou zdroje modrého světla, které nám může škodit. Modré světlo negativně ovlivňuje produkci melatoninu (hormonu spánku) a narušuje přirozený biorytmus organismu. Paprsky modrého světla, dopadající na sítnici, dávají mozku signál, že má být bdělý a aktivní. Ve večerních hodinách je však koukání do obrazovek nežádoucí a měli byste se mu vyhnout alespoň 90 minut před usnutím. Pokud se bez počítače, televize nebo telefonu neobejdete, je vhodné si pořídit brýle proti modrému světlu, které blokují nežádoucí paprsky a jsou zbarvené do tmavě oranžovo-žluté barvy. Pro menší únavu očí při práci na počítači během dne jsou na trhu dostupné čiré brýlové čočky (dioptrické i nedioptrické) s filtrem proti modrému světlu.

Mrkejte častěji

Mrkáním dochází ke zvlhčování očí. Zabraňuje se tak jejich vysychání a oddaluje se nástup únavy. Při koukání do obrazovek elektronických zařízení lidské oko mrká až pětkrát méně než v běžném životě. Je sice obtížné myslet na to, aby člověk mrkal častěji, protože je to věc, kterou děláme všichni automaticky, ale určitě se o to alespoň pokuste. V případě, že vás suché oči pravidelně trápí, používejte speciální kapky ke zvlhčení očí.

Pravidelné pauzy

Dlouhodobé zírání do počítače může vést až k již zmiňovanému syndromu počítačového vidění. Předcházet mu můžete pravidelnými přestávkami, kdy se od obrazovky úplně vzdálíte. Očím také uleví, když je pravidelně, například každých dvacet minut, na minutu zavřete.

Cvičení očí

Skvělou pomocí je také oční gymnastika nebo oční jóga. Tato cvičení oči uvolní a fungují jako jejich masáž. Inspiraci na cviky najdete na internetu.

Rate this post
Sdílejte