TZB – co to je a co všechno do něj spadá?

TZB – co to je a co všechno do něj spadá?

Sdílejte

Opop H416 Eko UPřemýšleli jste o často používané zkratce TZB? Možná víte, co znamená, ale přemýšleli jste, co všechno zkratka zahrnuje? Následující informace vám pomohou, když budete někdy potřebovat řešit havárie nebo drobné poruchy týkající se chodu budovy.

Čeho se to týká?

Zkratka TZB znamená technické zařízení budov. Pod tímto názvem si možná většina z vás představí velké budovy, továrny, panelové domy s mnoha bytovými jednotkami, kancelářské komplexy. Tyto velké budovy do této oblasti spadají také, ale zkratka ve skutečnosti skrývá všechny budovy, na které si vzpomenete – i malé rodinné domky.

Atmos C 18 S

Všechny oblasti TZB

Oficiálně se jedná o všechny profese a oblasti stavebnictví, které přispívají k technickému zabezpečení v budovách – tedy uvnitř nich. Co je to technické prostředí? Tím je myšleno vše, co umožňuje budově celistvě a bezproblémově fungovat a plnit účel, ke kterému byla vybudována. Jedná se například o to, zda je v budově optimální teplota, zda je zavedeno vodovodní potrubí a elektřina, jestli je zde požadovaná vlhkost, existují zde odpady a zda lze tohle vše regulovat.

Pe Trubka Plyn 32 X 3 0 Mm Pe100 1m

Hlavním cílem TZB je kromě výše uvedeného také hospodaření s energiemi a rozvody energií. Velmi se v této oblasti řeší, jak efektivně vytápět budovu a jak optimalizovat chod budovy z hlediska energií. Tomu však předchází jedna zásadní věc – konstrukce budovy a její architektura – oblasti, které jsou rovněž součástí celé problematiky TZB.

Jednotlivé obory

1) Topení, voda, plyn -> od vykopání kanalizace až po to, kde je potřeba instalovat PE trubka, KG trubka nebo zavést kotel a zabudovat topení.

Osma Kgem Trubka Dn 110 1m

2) Vzduchotechnika, větrání, klimatizace, chlazení

3) Elektřina a elektroinstalace, osvětlení + veškeré měření

4) Zabezpečovací technika a řídící systémy

5) Počítače, internet, telefony, televizní signál

6) Výtahy

7) Sanitární technika a zařízení

Cu Medena Trubka 15x1 Mm 1m

 

 

Neméně důležité jsou však i obory jako bezpečnost budov (security služby), bezpečnost, energetika a takzvaný facility management.

Jaké další obory souvisejí s TZB

Drazice Nad 50 V1

 

 

Rate this post
Sdílejte