Elegantní zahradní boudy pro čtyřnohé miláčky

Elegantní zahradní boudy pro čtyřnohé miláčky

Sdílejte

Bouda3Hledáte bezpečné venkovní útočiště pro vaše domácí mazlíčky a chcete aby bouda nijak nerušila celkový vzhled zahrady? Přečtěte si naše tipy, jak takový zvířecí příbytek vybrat.

Psí a kočičí boudy se dají sehnat v různých designech, provedeních i velikostech. Vybírat můžete z nenápadných domečků z masivního dřeva, ale i z luxusních psích paláců, kterým nechybí například ani veranda.

V první řadě je důležité zvážit, jestli je celoroční pobyt venku pro vašeho psa vhodný, ne všechna plemena to zvládají.

Velikost boudy

Že se velikost boudy určuje dle velikosti psa, to je asi každému jasné, ale i přesto v tom mnoho lidí chybuje. Prostor musí být dostatečně velký na to, aby se pes mohl uvnitř pohodlně otočit. Na druhou stranu nesmí být velký příliš, protože pes pak není schopen si prostor vyhřát tělesným teplem. Obecně se uvádí, že na 1 cm kohoutkové výšky psa by mělo připadnout 100 cm² podlahy. Stejně tak vchod by měl být jen o pár centimetrů vyšší a širší než je pes, aby dovnitř zbytečně nefoukalo.

Dispozice vnitřního prostoru

Jestliže je váš mazlíček venku celoročně, je žádoucí mít boudu rozdělenou na dvě místnosti. První, hned u vchodu, z které má pes výhled ven a bude se v ní zdržovat primárně přes den. A druhou místnost, do které nefouká a je tedy ideální pro spánek.

Podestýlka

Perfektním materiálem pro vystlání boudy je seno nebo sláma. Jde o přírodní materiál, který dobře izoluje teplo a popere se s případnou vlhkostí. Psi, ale i kočky, si rádi dělají v senu nebo slámě hnízdečko. Další variantou jsou různé deky, polštáře, hadry nebo speciální psí matrace.

Zateplení

Na zimu je žádoucí pro většinu plemen boudu zateplit. Nejjednodušším a účinným způsobem je použití polystyrenových desek, které dobře izolují a dají se snadno vyndat. Mezi další možnosti patří použití skelné vaty, pilin nebo slámy.

Psům, kteří jsou na chlad náchylnější, lze do boudy nainstalovat vyhřívání. Vytápění by nemělo mít větší výkon než 80 W a mělo by mít bezpečnostní pojistku proti přehřátí, nebo termostat. Vysoké teploty jsou pro čtyřnohé mazlíčky velmi nebezpečné.

Materiál

Nejosvědčenějším materiál pro psí boudy je smrkové nebo borové dřevo, které by mělo být dostatečně vyschlé a do hladka opracované. Objevují se také boudy z dřevotřísky, ta však nasákavá vodu a pro takové použití není vhodná. Co se týká venkovního nátěru, volte impregnaci nebo barvu bez zápachu, často se používají lazurovací laky. Pro střechu se hodí plech, šindele nebo lepenka.

Bouda

Umístění boudy

Při hledání správného místa pro psí boudu je třeba přemýšlet. Psi potřebují mít dokonalý přehled o tom, co se na pozemku děje, proto by měli mít z boudy výhled na dveře domu a jeho okolí. Pokud umístíte boudu někam do rohu pozemku mezi stromy, dost pravděpodobně ji pes využívat nebude. Pokuste se najít místo, kde nebude pražit celý den přímé slunce a nebude tam příliš větrno.

Čistota

I psí boudu je nutné čas od času vyčistit od zbytků jídla nebo exkrementů, následně vydesinfikovat. Měli byste tak učinit minimálně jednou za půl roku. Pro snadnou údržbu je vhodné mít otevírací zadní část nebo střechu, lépe se tak do vnitřního prostoru dostanete.

Rate this post
Sdílejte