Solární panely: Hlavní důvody pro jejich pořízení

Solární panely: Hlavní důvody pro jejich pořízení

Sdílejte

Sunbeds 2439951 640V okamžiku, kdy chcete, aby vaše domácnost byla co nejméně závislá na centrálních dodávkách elektřiny, je na místě uvažovat o pořízeních solárních panelů. Jejich využití přináší řadu výhod.

Solární energie je zdarma

Ostrovní solární systémy, které nejsou napojené do centrální sítě, se dají v rodinných domech uplatnit v mnoha případech. Ať už jde třeba o solární ohřev vody v bazénu, případně využití sluneční energie k vytápění objektu či ohřívání užitkové a pitné vody.

Každý solární panel musí být instalovaný na vhodném místě. Jedině pak může mít potřebnou účinnost a dosáhnete jím snížení spotřeby elektřiny ze sítě. Pokud se solární panely například instalují na střechu domu, je nutné zvolit správnou stranu. Panely mají vždy směřovat k jihu, odkud přes den směřuje největší počet slunečních paprsků. Dále je zapotřebí myslet také na jejich sklon. Má se pohybovat přibližně kolem 50 stupňů, jinak se paprsky dostávají do malého kontaktu se zařízením a výsledný efekt není takový.

Solární energie je zdarma, nic vás nestojí. Spotřeba elektřiny se dá díky solárním panelům snížit klidně až o 70 %, což se výrazně projeví na nákladech při provozu domácnosti. Je samozřejmě potřeba počítat s poměrně nákladnou počáteční investicí, metr čtvereční solárních panelů stojí minimálně 6 tisíc korun. Dobře fungující a kvalitní systém však vydrží desítky let, takže se nemusíte obávat toho, že časem nedojde k návratnosti vynaložených finančních prostředků.

Pozitivní vliv na životní podmínky

Solární energie je šetrná k životnímu prostředí. Čím víc objektů ji zužitkovává, tím klesá nutnost výroby drahé elektřiny, k jejíž produkci se stále používá neekologické uhlí, potažmo jiná fosilní paliva. Instalací solárních panelů na vlastní rodinný dům tudíž přispíváte k udržení životního prostředí, respektive k jeho zlepšení.

Rate this post
Sdílejte