Terasová prkna ze dřeva nebo plastu. Co je lepší?

Terasová prkna ze dřeva nebo plastu. Co je lepší?

Sdílejte

1651483431hladke terasove prkno

Dřevěná prkna netřeba dlouho představovat, terasy zdobí a nohám zpřístupňují už odpradávna. Nejsou ale přece jen lepší moderní plastová prkna? V našem článku se dozvíte, v čem se tyto dva materiály liší, jaké jsou jejich hlavní výhody i podle čeho vybrat výrobce, než se do pokládání podlahy pustíte. Čtěte dále a udělejte si jasno jednou provždy.

Jaké jsou rozdíly mezi dřevěnými a plastovými terasovými prkny?

Většina plastových prken je vyrobena z recyklovaného polyethylenu, často se jedná o staré lahve, třeba od šamponů třeba mléka. Plastové desky jsou velmi lehké, vyžadují minimální údržbu a jsou vysoce odolné vůči skvrnám. 100% syntetickému materiálu nevadí hmyz, škůdci, povětrnostní vlivy ani oheň. Palubky ze dřeva ale mají nesrovnatelně lepší nosnost než ty plastové, které jsou méně odolné a vyžadují pevnější spodní konstrukci.

Kvalitní dřevěná podlaha vám dokáže sloužit i desetiletí a pokud se náhodou zničí, můžete její vadnou část nahradit. U plastové podlahy je ale potřeba vyměnit celý systém, protože se instaluje jako jeden kus. I když recyklovaný, plast je zkrátka plast. Na terase moc parády neudělá a na rozdíl od dřeva jí ani nedodá moc velkého ducha.

Proč jsou dřevěná terasová prkna lepší než plastová?

Pokud chcete terasu, která vypadá autenticky, a k tomu ještě krásně voní, pak jsou pro vás dřevěná prkna jasnou volbou. Ačkoliv se často jedná o nejlevnější způsob pokrytí podlahy, výhod, které vám dřevo přinese, je hned celá řada. Má přirozeně teplý vzhled, vzbuzuje hřejivý dojem, vašemu domu nebo chalupě dodá potřebného ducha a harmonii. Je zcela přírodní, ekologické a recyklovatelné. Díky dřevěné podlaze budete v neustálém spojení s přírodou, které ocení nejen vaše chodidla při přirozeném došlapu. Přesto, že je dnešní nabídka barev a textur plastových krytin opravdu pestrá, dřevo jednoduše nedokáže plně nahradit.

Jaká prkna zvolit a kde je koupit?

Rozhodli jste se pro dřevěná terasová prkna? Teď už zbývá jediné – vybrat ta nejlepší.

Nejoblíbenější a zároveň nejvhodnější dřevinou pro zastřešenou terasu i tu bez přístřešku je sibiřský modřín. Jeho nažloutlé až červenohnědé dřevo s hustými letokruhy a menším množstvím suků se vyznačuje vysokou elegancí, krásné je i bez nátěru. Je extrémně odolné vůči drsnému počasí, vlhkosti i neopatrnému zacházení a je nenáročné na údržbu.

Díky vysokému obsahu pryskyřice se skvěle vyjímá nejen na terasách, ale také kolem bazénů a saun, kde spolehlivě zvládá náročné podmínky. Na webových stránkách Kupdrevo seženete levná a kvalitní terasový prkna ze sibiřského modřínu, jak v provedení s jemnou drážkou, tak i s hladkým povrchem. Vybírat můžete z celé škály rozměrů, od střední po prémiovou kvalitu.

Rate this post
Sdílejte